Насловна Политика Вучић: Настављам политику помирења, упркос нападу

Вучић: Настављам политику помирења, упркос нападу

1
ПОДИЈЕЛИ

Српски премиjер Aлександар Вучић изjавио jе за немачки конзервативни дневник  фAЗ, поводом напада у Сребреници, да неће променити своjу политику и да се мора створити заjедничка будућност за све, па и његове нападаче.vucic

„Mорамо створити заjедничку будућност за све, па и за људе коjи су ме напали“, изjавио jе Вучић за фAЗ, коjи jе на првоj страни под насловом „Настављам политику помирења, упркос нападу“ обjавио ту изjаву, преноси немачки радио Доjче веле.

„Нећу променити своjу политику, моjа рука jе и даље испружена. Mорамо да мислимо на будућност и да створимо основу за бољи живот Бошњака и Срба“, рекао jе Вучић и додао како га jе инцидент jош више уверио да се сви напори мораjу уложити у помирење.

Oсим тога, Вучић jе изнео оптужбе на рачун босанскохерцеговацке полициjе.

„Слутио сам да це ме извиждати, рачунао сам и са увредама, али нисам рачунао са тим да ћу бити изложен организованом нападу, а да ме босанска полициjа неће заштитити“, рекао jе Вучић.

Oн jе поjаснио да jе српска делегациjа сумњала у то да ће полициjа БиХ довољно добро обавити посао, па jе тражила да заштиту преузме полициjа Републике Српске.

„Наjпре су нам то обећали, а тек неколико сати уочи почетка комеморациjе рекли су нам да полициjа Републике Српске не сме да ступи на тло Mемориjалног центра“, рекао jе Вучић коjи jе говорио о припремљеном и организованом нападу.

„Mорао бих да будем и слеп и глуп ако то не бих видео“, рекао jе Вучић, али ниjе желео да говори о могућим нападачима пре краjа истраге, већ jе споменуо да они нису били из Сребренице вец из других краjева Босне, преноси Дојче веле Вучићеву изjаву за фAЗ.

Tаj дневник такође коментарише да jе Вучићева одлука да дође у Сребреницу била храбра.

„На први поглед чинило се да се храброст не исплати. Ситуациjа jе могла да измакне контроли, атмосфера у Босни jе била подгреjана, jер jе неколико дана раниjе Русиjа као заштитница Србиjе у Савету безбедности ветом спречила доношење резолуциjе у коjоj се Сребреница означавала као што jесте – геноцид“, коментарише фAЗ.

Лист додаjе и да су многи босански муслимани мишљења да се Вучић лично заложио да Русиjа уложи вето, како би спречио резолуциjу коjа би садржала реч геноцид.

„Mеђутим, мукотрпна дискусиjа о тоj речи одводи на странпутицу, jер многим политичарима коjи инсистираjу на њоj ниjе стало до тога да буду праведни према прошлости већ желе да играjу своjе игрице моћи у садашњости“, наводи фAЗ.

Вучић не би требало да се обесхрабри, пут до помирења на Балкану jе трновит, али jе jедини исправан, закључуjе фAЗ у свом коментару, преноси ДW.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here