Насловна Политика Вучић: Могли смо воз да прогурамо до КМ, али било би мртвих...

Вучић: Могли смо воз да прогурамо до КМ, али било би мртвих на све стране

1
ПОДИЈЕЛИ

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је поносан што је зауставио воз који је у суботу из Београда кренуо ка северном делу Косовске Митровице и што је тим сачуван мир и одбацио ставове да је то било „понижавање Србије“.

„Добар део Срба се љути што воз нисмо прогурали до Косовске Митровице, могли смо то да урадимо, али било би мртвих на обе стране“, рекао је Вучић, гостујући на телевизији Пинк .

Осим тога, Вучић је навео да у Србији увек важи „губитнички синдром – да смо ми углавном криви и тамо где нема наше кривице“.

„Ми смо криви јер је воз изгледао тако, да ли то неко воли или не… Чекајте, ти људи су желели у Унеско као независна држава, ваљда су хтели да се диче тиме. Сметају им фреске? Или им смета црвено-плаво-бела тробојка или што је Косово Србија? Мени ништа не смета“, наводи Вучић.

Такође, Вучић каже да у Србији „чим почнемо да дишемо, ми бисмо да се бијемо са свима, иако за то нема потребе, а са друге стране имамо овај приступ – ми Срби смо криви“.

„То је обичан воз, није оклопњача, није тенк, није авион, то је обичан воз који је возио обичне путнике и родитеље са децом. Увреда што има фреске из манастира који су на Косову и Метохији“, каже Вучић.

Вучић наводи да је косовска власт у том тренутку послала јединицу у чисто српску општину, да су они дошли у Доње Јариње, где уопште нема Албанаца.

„Они запоседају железничку станицу да зауставе воз. Тачи и Мустафа излазе са њихове седнице и кажу да се воз заустави по сваку цену. Они су дошли са дугим цевима“, истиче Вучић.

Вучић истиче да је за долазак косовске јединице у српски део потребна дозвола локалне заједнице и НАТО: „Не знам да ли су имали дозволу НАТО, али дозволу Срба нису“.

Премијер је рекао и да он није знао какав ће бити изглед воза и да га је први пут видео на телевизији када га је представио директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

„Узаврела страст Марка Ђурића“ и Харадинај

Премијер Вучић је рекао да су односи са КФОР добри и да они чувају Србе и манастире јужно од Ибра, као и да је присуствовао „скоро свим преговорима са Албанцима у Бриселу“ и да нема нико ко је више пута то радио.

Такође, истакао је да је он лично учествовао о доласцима јединице РОСУ на север Косова и са Кетрин Ештон и са Федериком Могерини.

„Наш је захтев био да никада РОСУ не дође на север без дозволе, а то се десило јуче јер су хтели да изазову сукобе“, каже Вучић.

Рекао је да се са косовским председником Хашимом Тачијем није састао и да није имао заказан састанак с њим. Такође, изнео је низ похвала на рачун директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, али је навео да је „узаврела страст“, да је још млад и да он мора често да му говори да се заустави.

„Нећете ме убедити да је Гаврило Принцип крив за Први светски рат и нећете ме убедити да је воз крив“, каже Вучић.

Говорећи о случају Харадинај Вучић је навео да уколико Србија гони оне који су починили злочине у Сребреници, „јер неко ко је убијао хицем у потиљак и клао није лице Србије“, исто тако ће и Рамуш Харадинај бити гоњен, а за његове злочине постоје „страшни докази“.

Харадинај је ухапшен 4. јануара по налогу Србије из 2005. због сумње да је 1998. и 1999. починио ратне злочине над Србима и другим неалбанцима. Истрага против Харадинаја покренута је 2004. године.

Вучић: С председницом Хрватске о побољшању односа две државе

Премијер Србије Александар Вучић вечерас је изразио спремност за унапређење односа Србије и Хрватске најавивши могућност скорог сусрета с храватским колегом Андрејом Пленковићем.

„За три дана, уколико будем био у прилици срешћу се с Андријом Пленковићем и наставићемо да разоварамо о бољим односима“, рекао је Вучић за телевизју Пинк.

Он је претходно таксативно набројао све инцидентне ситуације које су се догађале Хрватској укључујући и реаговања у тој држави после случаја поделе чоколадица из Србије деци у Хрватској.

У истој емисји гостовала је и председница Центра за евроатлантке студије Јелена Милић која је, после критика на извештавање те телевизије и више оштро супротстављених ставова с Вучићем, демонстративно напустила студио.

Вучић је рекао да је Милић уочи почетка емисије најавила да ће то учинити због незадовољства уређивачком политиком.

 

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here