Насловна Политика Вучић: Мали су изгледи за решавање историјских питања између Срба и Албанаца

Вучић: Мали су изгледи за решавање историјских питања између Срба и Албанаца

1
ПОДИЈЕЛИ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су у данашњој рунди дијалога Београд-Приштина вођени „отворени разговори“ о примени досад постигнутих договора и да је утаначено да се спроведе споразум о правосуђу, али се види да су мали изгледи за решавање дугорочних историјских питања између Срба и Албанаца.

Вучић је после сусрета с косовским председником Хашимом Тачијем и високом представницом Европске уније Федериком Могерини рекао да и ту малу шансу за решавање српско-албанског историјског питања треба искористити и да је то и отворено у данашњој рунди дијалога.

Српски председник је рекао да би, поред договора у дијалогу о правосуђу и мосту на Ибру до краја године, „трајнија решења“, о чему је делегација Србије имала своје замисли, била од великог значаја за односе два народа и развој и стабилност целог региона.

То би било од велике користи за формирање Заједнице српских општина, али је констатовано, навео је Вучић, да с тим у вези Приштина није начинила никакав напредак.

„Видимо малу шансу за решавање историјског питања између Срба и Албанаца и морамо да је искористимо, јер вреди пробати због будућности“, ставио је до знања српски председник.

Вучић је навео да су на данашњем састанку у Бриселу размотрена и питања везана за развој и стање прилика у целом региону Балкана.

Он је рекао да је у сусрету с Тачијем и високом представницом ЕУ Могерини отворио питање хапшења Србина Богдана Митровића у Сувој Реци на Косову, наводећи да је то „врхунац лицемерја“ и да се тако нешто није смело догодити.

„У питању је човек који има три ћерке и два сина, који је тамо ишао много пута и пријавио се на листу“, рекао је председник Србије.

Вучић је рекао да је „интересантно је да га је пријавио комшија који му је узурпирао и одузео имовину, а пријавио га је после 18 година, ваљда плашећи се да ће му је тражити назад“.

Нагласио је да ће Србија пратити све што је везано за „случај Митровић“ и да се нада да ће то бити брзо и повољно решено.

Тачи је рекао да је данашња рунда дијалога била „значајна“ и да су „дијалог и помирење једини пут за напредак две земље“ и да верује да ће бити постигнути нови договори.

„Обема странама је нужан коначни споразум да би напредовале ка интеграцији у Европску унију“, навео је он.

„Ми смо две суверене и суседске земље и нужно нам је да се тај процес заврши што пре да бисмо добили коначни споразум“, рекао је Тачи и додао да за то постоји снажна подршка Европске уније и САД.

(Танјуг, Факти)

ПОДИЈЕЛИ

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here