Насловна Насловна Вучић: Идем у Сребреницу, резолуција у овом облику неће проћи у СБ

Вучић: Идем у Сребреницу, резолуција у овом облику неће проћи у СБ

ПОДИЈЕЛИ

Влада је донела једногласну одлуку да ја као њен председник представљам Србију у Сребреници 11. јула изјавио је премијер Вучић на конференцији за медије.

Осим тога, премијер је истакао да британска резолуција о Сребреници у овом облику неће бити усвојена и да он има гаранције за то.

aleksandar vucicРезолуција о Сребреници данас није усвојена на Савету безбедности Уједињених нација. Србија то не доживљава као победу јер када је реч о Сребреници нема победника. Има само жртава које захтевају наш пијетет и поштовање„, рекао је премијер на почетку ванредне конференције за медије.

Како наводи, онај велики корак који захтева поштовање никакав Савет безбедности није ни покушао да учини.

То можемо да учинимо само ми, Срби и Бошњаци. Сребреница и свако друго стратиште су наш балкански грех и бол у којем омеђени гробницама треба да живимо„, истакао је Вучић.

Премијер је након тога истакао да Србија не ликује и не ужива у нечему што неки називају српском победом.

Једино што смо хтели своди се на оно што је рекао Конфучије, племенити човек је спреман на помирење, али се не понижава, хуља се понижава, али није спремна на помирење. Србија никада није, нити ће на Балкану бити хуља„, истакао је Александар Вучић.

Како наводи, „показали смо по први пут да Србију нико не може да гази“.

„Ни сутра неће донети онакву резолуцију. Није питање могућности. Не могу да је донесу“, истакао је Вучић.

Према његовим речима, положај Србије није био добар.

Нисмо сила, немамо утицаја на глобалне токове, немамо менторе и спонзоре„, истакао је Вучић, додајући да је потребно да сви, без уплива са стране, поштујемо све жртве.

Након тога, премијер је истакао да је извршено безброј консултација са различитим представницима различитих земаља чланица Савета безбедности Уједињених нација.

Наша сазнања говоре да резолуција у оваквом тексту, оптужујућем за Србију и Републику Српску, неће бити усвојена у Савезу безбедности УН осим ако не дође до другачијег текста који није ни налик овом„, истакао је Вучић.

srebrenica-falsifikatПрема његовим речима, Србија ће успети да избегне оно што само једно племе из Руанде није успело.

Били бисмо једни народ на свету оптужен за извршење геноцида. Захвални смо свима који су нам помогли и Кини и Русији и Венецуели и Анголи и многим другима који су се јављали и били спремни да помогну„, истакао је Вучић.

Премијер је након тога додао „да је време да покажемо разлику између нас и њих, као и да покажемо да смо спремни на помирење“.

Због тога смо једногласно донели одлуку да ја као председник Владе Србије представљам Србију у Сребреници 11. јула. Зашто смо донели такву одлуку? Зашто што сматрамо да ми Срби, који смо многострадални народ, имамо обавезу да поштујемо туђе жртве. Само ће тако они да поштују наше„, навео је Вучић.

Вучић је након тога истакао да позива Бакира Изетбеговића и да је спреман да са њим посети сва српска стратишта.

Неће Енглези живети овде. Живећемо ми и Бошњаци. Ићи ћу у Сребреницу поносно, уздигнута чела, представљајући Србију коју сви толико волимо и показати да ми осуђујемо тај страшан злочин. Тај чин мора бити већи од сваке политике„, навео је премијер.

Како је истакао, Енглези нису успели да му одговоре на питање и пронађу двоје људи које је резолуција о Сребреници помирила.

rusija-srbijaКада текст резолуције буде био промењен ми ћемо променити став, промениће га онда и Русија„, истакао је Вучић. „Нема потребе да нас други мире тако што нам бацају наше кости да се око њих свађамо“, додао је он.

Премијер је након тога истакао „да сваки злочин има име и презиме“.

„Нема колективне кривице ни Срба, ни Хрвата, ни Бошњака. То је једини начин да заједно живимо и укинемо све фразе и флоскуле о мржњи. Резолуција је само водила новим поделама, враћала нас у ровове мржње“, рекао је Александар Вучић.

Вучић је након тога цитирао Гандија рекавши да „ми нисмо на путу мира, мир је наш пут“.

Русија и Кина као гаранти

На питање од кога је добио гаранције да британска резолуција о Сребреници неће бити усвојена Вучић је навео да је разговарао са највишим руководством Русије, као и да су поруке размењене са представницима кинеске државе.

„Деловали смо озбиљно и одговорно. Реакција других довољно добро говори. Лично сам добио гранације. Ништа нисмо тражили од Москве. Они су велика сила, ми смо мали, ничим нисмо трговали, нити су нам било шта тражили. Русија се понашала у складу са принципима којим се воде“, истакао је он.

На констатацију новинарке да ће и Европски парламент ускоро гласати о Сребреници Вучић истиче да је реч о кординисаној акцији на свим нивоима.

„То је био један од начина да се наша пажња одврати. Текст либерала је ужасан, има и једну ноторну лаж, док је текст социјалиста мало бољи“, навео је премиијер.

Према његовим речима чуо се са најмање десет председника влада.

Разговарао сам са Даватоглуом, Рамом, Изетбеговићем и многим другим. То је мој посао, нисмо то нигде објављивали. Радим на бољем позиционирању Србије и желим боље односе у региону„, закључио је премијер Вучић.

8 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Vučiću svaku sreću ti želim , teško breme je na tebe palo ali i mir na Balkanu zavisi od Srbije , nađi način da se pomirite sa bošnjacima , bez toga nema mira !
  Najgore što može da se desi je da ponovo neki posrbljeni crnogorac dođe na čelo Srbije , to je fatalno po Vas .
  Istinito zvuče riječi pr.dr.Bogdana Bogdanovića :

  Moja braća Srbi nisu svjesni razmjera tragedije u koju su uvukli i druge i sebe.Otpočeli su dekompoziciju srpske nacije i njeno moralno ubistvo.

  • 0
   0

   TI pokusavas,naravno neuspjesno da stavis preveliko breme na narod koji je dozivio jedan od najvecih genocida u istoriji.Nekazem ja da su Srbi cvjecke ali to sto bi ti htjeo je nenormalno i neprirodno.

   • 0
    0

    Зашто насиједаш на провокације овог одсрбице? Прочитај му пажљиво коментар, и видјећеш из синтаксе о коме се ради…

 2. 0
  0

  Srbi su rat izgubili, to je gotovo, ali su izgubili i dušu, izgubili su čast, izgubili su sve, jer poslije izgubljene duše i časti ne ostaje ništa više.

  Sve je potrošeno. I to je rezultat srpskog nacionalizma, te nevjerovatne ludačke istrajnosti u stvaranju velike Srbije. A unesrećili su susjedne narode, o čemu sam već govorio, i u tom ludilu ima i elemenata samoubistva cijele moje nacije. Inače, sve su države i nacije i dobijale i gubile ratove, vrlo važno, ali je važno i strašno to što su Srbi u ovom ratu, ponavljam, izgubili i dušu i čast.Milošević je uz propagandu i sve ostalo što mu je bilo na raspolaganju napravio zemlju budaliju.

 3. 0
  0

  Много је љепше читати твоје глупости него лежати мртав на дну јаме…А ако смо се „огријешили“, неће комшије замјерити, знају они шта су радили у блиској прошлости…

 4. 0
  0

  U Srebrenici nije ubijen nijedan jedini civil.. Svih sedamsto ubijenih su bili oružani pripadnici vojske BiH koji su poginuli u ratnom sukobu, dakle nije se desio čak ni zločin. Genocid se desio u selima oko Bratunca,prije Srebrenice,kada su na najzvjerskiji način poklani svi-od male djece,do staraca i starica, i to je po svim definicijama genocid-stradali su samo zato jer su Pravoslavni Srbi.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here