Насловна Политика Вучић и Заев постигли сагласност у пет тачака, не помиње се новонастала...

Вучић и Заев постигли сагласност у пет тачака, не помиње се новонастала дипломатска криза

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник Србије Александар Вучић и премијер Македоније Зоран Заев разговарали су „дуго и отворено“ и размотрили „све новонастале околности“, саопштено је из Председништва Србије, преноси Б92.

У заједничком саопштењу је наведено да су српски председник и македонски премијер постигли сагласност у пет тачака.

1.Република Србија и Република Македонија ће искључиво дијалогом решавати сваку евентуалну несугласицу у међусобним односима.

2.Без обзира на све политичке разлике у одређеним важним политичким и регионалним питањима, Србија и Македонија ће се заједнички борити не само за очување, већ и унапређење пријатељских односа српског и македонског народа и грађана Србије и Македоније.

3.Република Србија и Република Македонија уложиће још веће напоре за даље унапређење економских односа и повећање трговинске размене две земље.

4.Република Србија и Република Македонија, у складу са међународним јавно-правним прописима, у доброј вери и на пријатељској основи штитиће права и интересе дипломатско-конзуларних представништава на својој територији.

5.Република Србија и Република Македонија интензивираће међусобну комуникацију на највишем нивоу, подржавати једна другу на европском путу и јачањем добросуседских односа доприносити стабилности региона.

Из заједничког саопштења се не може много тога наслутити, а у наведеним тачкама се Вучић и Заев не дотичу тема које су изазвале дипломатске варнице између две земље, нарочито теме чланства Косова* у Унеско око чега је Македонија најавила заокрет у односу на оно што је садашњи премијер говорио пре три месеца и тему „офанзивног обавештајног рада упереног према институцијама и органима Србије“.

Подсетимо, из државног врха Србије је поручено да постоје докази о обавештајним радњама Македоније, а иако то није званично речено, више београдских медија је објавило да је у питању прислушкивање, па чак и праћење и притисци на дипломатско особље.

Премијерка Србије Ана Брнабић је рекла да су одржане консултације са председником државе и шефом дипломатије (који су јавно рекли да постоје докази о офанзивном обавештајном раду) и додала да је у питању „велика ствар“.

Осим тога, шеф српске дипломатије Ивица Дачић је рекао да „не би било чудно“ када би Македонија подржала улазак Косова* у Унеско, али је навео да се то „не ради пријатељима“.

Такође, наговестио је да би реципрочна мера, како се изразио „како ви нама, тако ми вама“, била разматрање поништавања одлуке о признању Македоније под њеним уставним именом. Дачић је такође рекао и да „жели да у Скопљу знају да ми све знамо“.

Србија је повукла особље из амбасаде у Скопљу у недељу увече.

*јужна српска покрајина привремено окупирана, примједба портала ИН4С

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here