Насловна Политика Вучић и Китаровић с представницима српске националне мањине

Вучић и Китаровић с представницима српске националне мањине

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник Владе Србије Александар Вучић и председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић састали су се данас око поднева са представницима српске националне мањине у родној кући Милутина Миланковића, у Даљу, у Хрватској.

Вучић и Грабар Китаровић претходно су обишли кућу чувеног српског научника и свечано открили његову бисту.

Председника српске владе и хрватску председницу поред Дунава дочекали су мештани, са аплаузом и порукама да су задовољни што су они данас ту.

У Даљу, иначе, живе Срби, Хрвати и Мађари, а Срби су већински народ.

Председник владе и хрватска председница касније данас ће у Суботици потписати декларацију о унапређењу односа и решавању отворених питања Србије и Хрватске.

Данашњи сусрет и тај документ оцењују се и у српској и у хрватској политичкој јавности као историјски, те као значајан корак ка смањивању тензија између званичног Београда и Загреба и искорак у правцу боље сарадње и решавања отворених питања.

У Миланковићевој кући сачекао их је представник Срба у Хрватској, посланик у Сабору Милорад Пуповац, а сусрету присуствује и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Вучић и Китаровић ће касније прећи у Србију, да би у Доњем Таванкуту посетили Дом културе „Матија Губец“, а након тога у Суботици потписали Декларацију о унапређењу односа и решавању отворених питања.

Шта су Вучић и Грабар Китаровић написали у књизи утисака

Посебна ми је част и задовољство да будем овде са Александром Вучићем, како бисмо подцртали важност и богатство наших мањина, написала је хрватска председница Колинда Грабар Китаровић у књизи утисака у родној кући српског научника Милутина Миланковића у Даљу.

Председница Хрватске и председник владе Србије Александар Вучић уписали су се у књигу утисака у Миланковићевој кући уочи састанка са представницима српске националне мањине у Хрватској.

Грабар Китаровић је навела да је Миланковић био велики научник српског порекла, хрватске домовине, цењен широм света.

„Хрватска је поносна на њега. Он може бити пример и младим нараштајима, како својим научним радом, тако и животним путем“, написала је председница Хрватске.

Вучић је, приметивши да ће забележити утиске другачије од уобичајених, официјелних порукам, написао да се нада да ће Србија и Хрватска, под окриљем Миланковићевог дома, изградити боље односе.

Председник српске владе је написао да се осетио поносним и почаствованим што је имао прилику да посети дом једног од највећих Срба, који је својим знањем задивио цео свет.

Написао је и да је Миланковић био мостоградитељ, да је правио мостове у реалности, али и у духовном смислу.

„Надам се да ћемо под окриљем његовог дома, уз присуство хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић изградити боље доносе између Србије и Хрватске, српског и хрватског народа“, написао је Вучић.

vucic kitarovic

Вучић и Грабар Китаровић- сусрет на мосту на Дунаву

Мандатар за састав нове владе Александрар Вучић и председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић сусрели су се данас на мосту на Дунаву, у међуграничној зони код Ердута, на граничном прелазу Богојево – Ердут, после чега ће обићи обићи родну кућу Милутина Миланковића.

Вучић и Китаровић ће касније данас потписати у Суботици декларацију о унапређењу односа и решавању отворених питања Србије и Хрватске.

Данашњи сусрет и тај документ оцењују се и у српској и у хрватској политичкој јавности као историјски, те као значајан корак ка смањивању тензија између званичног Београда и Загреба и искорак у правцу боље сарадње и решавања отворених питања.

Вучић и Грабар Китаровић ће обићи родну кућу чувеног српског научника Милутина Миланковића у Даљу, разгледаће сталну поставку, уписати се у књигу утисака, те разгледати моделе Миланковићевог планетарија.

Они ће свечано открити бисту Миланковића, и састати се са представницима српске националне мањине у Хрватској.

У МИланковићевој кући сачекаће их представник Срба у Хрватској, посланик у Сабору Милорад Пуповац

Вучић и Китаровић ће затим у Доњем Таванкуту у Србији посетити Дом културе „Матија Губец“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here