Насловна Политика Вучић: Чувамо војну неутралност

Вучић: Чувамо војну неутралност

0
ПОДИЈЕЛИ

„Србија је научила лекцију, извукла поуке и наставиће да се бори за нормалан и достојанствен живот грађана. Нећемо сукобе ни са ким, ни са НАТО-ом, али љубоморно чувамо своју различитост, своју војну неутралност,“ поручио је премијер Александар Вучић синоћ са централне комеморативне свечаности поводом 16. годишњице НАТО бомбардовања.

aleksandar-vucic

 

Централна комеморација је први пут одржана на овакав начин – више хиљада грађана окупило се преко пута Владе Србије испред зграде Генералштаба која није обновљена послijе поготка НАТО бомбе. Премијер се, окупљеним грађанима, њих око шест хиљада према медијским процjенама, обратио са бине. Многи од окупљених држали су свијеће, а у првим редовима били су министри, официри Војске Србије, свештена лица, али и предсједник РС Милорад Додик.

У подужем говору у коме је више пута поменуо име страдале девојчице током бомбардовања, Милице Ракић из Батајнице, премијер је позвао грађане и да опросте својој земљи, осврнуо се на појам рата као отимање територије и указао да нема правде, већ само слабих и јаких. Нагласио је да Србија није непријатељ са онима који су нас убијали, јер је то једини могући пут.  Истакао је да Србија хоће у Европу поносна и чистог образа, али да не да јој било ко руши добре односе са Русијом и са пријатељима на истоку.

„Ми смо мала земља, али чврста и поносна, у којој живи народ који је немогуће покорити. Извукли смо лекције и борићемо се за нормалан и достојанствен живот какав имају сви цивилизовани народи у Европи“, поручио је Вучић. Додао је да Србија заслужује да се за њу живи и да данас зна само за једну борбу, борбу за живот.

Годишњица војне интервенције НАТО јуче је први пут обиљежена и инцидентом који су изазвали радикали предвођени Војиславом Шешељем. Они су  испред зграде Владе спалили заставе ЕУ, САД, НАТО и Космета, на скупу који је полиција ипак дозволила, а претходно су се и сукобили са члановима Покрета социјалиста Александра Вулина, на уличном перформансу .

Поводом инцидента  министар полиције Небојша Стефановић и Вулин, који је и министар рада ванредно су се обратили јавности и рекли да су радикали грубо прекршили јавни ред и мир. Они су истакли да, иако су многи жељели сукоб полиције и радикала, полиција није хтјела да се бави политикантством. Државни врх је сваке године низом манифестација и полагањем вјенаца обиљежавао годишњицу бомбардовања, али утисак је да је сада обиљежавање појачано.

Док се бивши предсједник Србије Борис Тадић задржавао на оцјени да је то злочин, садашњи шеф државе Томислав Николић истиче да “они који се нису извинили, који се нису суочили са посљедицама својих погубних дјела не заслужују сјећање ни опрост”.

Министар за рад Александар Вулин обећава да ће држава идуће године подићи одговарајући споменик жртвама.

Током дана предсједник Србије положио је вијенац на Споменик жртвама НАТО бомбардовања у Алексинцу и поручио да увијек опраштамо, али да никад не смијемо да заборавимо и да је Србија бранећи себе бранила право и правду, међународне законе и институције. Он је истакао да су наредбодавци, извршиоци, помагачи бомбардовања још увијек живи и да „неки од њих и сада бомбардују, а Србија оплакује, обиљежава, отима од заборава и тражи само пристојно људско извињење од силника који су једну земљу у Европи бомбардовали пред крај двадесетог вијека“.

„Кад поменемо њихову прошлост, кажу да је важна само љепша будућност. Кад поменемо нашу будућност, кажу да је не заслужујемо због прошлости. Нама није дозвољено да за своју децу градимо љепшу будућност све док се, како кажу, не суочимо са својом прошлошћу и одлукама које смо доносили. Док се не извинимо за све што су нам учинили“, рекао је Николић.

Он је упитао ако правила суочавања важе за Србију, да ли је то опет из посебне књиге, да ли она важе само за нас. Како је рекао, они који се нису извинили, који се нису суочили са посљедицама својих погубних одлука и дјела, које ниједан суд није позвао на одговорност за смртоносне „колатералне грешке“, не заслужују сјећање ни опрост.

„Када буду, или, ако икада буду изговорили ријечи извињења и затражили опрост од нас, чуће ријечи које су нам увијек говорили патријарси док су се клањали сенима мртвих на стратиштима: да увијек опраштамо, али да никад не смијемо да заборавимо“, рекао је предсједник.

Министар Стефановић одао је пошту погинулим припадницима МУП полагањем вијенца на спомен у Улици кнеза Милоша. Министар Вулин положио је цвијеће на спомен-обиљежје деци страдалој током НАТО агресије у Ташмајданском парку. Он је том приликом рекао да је ово посљедњи пут да држава Србија нема гдје да положи вијенац сећања на своје брутално побијене и најавио да ће држава идуће године подићи одговарајући споменик. Вулин је нагласио да се ова држава не стиди своје историје, да зна да није она изазвала бомбардовање.

Министар одбране Братислав Гашић положио је вијенац на Споменик браниоцима отаџбине 1998-1999. у крушевачкој касарни Расина.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here