Насловна Издвојено Вол стрит џурнал: Да ли је за Трампа боља „Јалта“ или гнев...

Вол стрит џурнал: Да ли је за Трампа боља „Јалта“ или гнев Русије?

0
ПОДИЈЕЛИ

Црна Гора је на путу ка чланству у НАТО пошто је сенатски одбор за спољне послове усвојио резолуцију подршке. То је учињено премда многи Американци, укључујући можда и новоизабраног председника САД Доналда Трампа, мисле да Алијанса не треба даље да се шири, наводи Вол стрит џурнал.

Сенатски одбор за спољне послове је у среду прихватио резолуцију за чланство Црне Горе у НАТО, о чему сада треба да гласа цео горњи дом америчког Конгреса, премда републиканци тек треба да одлуче када ће бити гласање.

„Црногорска кандидатура – и византијске интриге које је окружују – поставља питање о будућности политике отворених врата НАТО. Да ли Алијанса треба да настави да позива посткомунистичке демократије у овом региону? Многи Американци би одговорили не, новоизабрани председник Доналд Трамп је можда међу њима. Боље повући 21-вековну линију Јалте, они мисле, него ризиковати гнев Москве,“ наводи се у коментару Вол стрит џурнала.

Дневник преноси и интервју црногорског премијера Душка Марковића који оптужује „војно-обавештајне структуре“ повезане с Русијом за покушај пуча у изборној ноћи у Подгорици у октобру.

ne u nato transparent 10x5 1

„Црногорски случај је нека ƒврста модус операнди како руске парамилитарне и друге службе другде делује“, рекао је он.

Марковић је одбацио наводе да је инциденте у току изборне ноћи организовала његова Демократска партија социјалиста како би подстакла бираче. „Можете ли замислити да неко прикупи руске држављане и српске држављане и организује такав догађај?“, рекао је он.

Црногорско тужилаштво сумњичи држављане Србије и Русије да су организовали криминалну групу која је за изборни дан планирала упад у скупштину, хапшење и ликвидацију тадашњег премијера Мила Ђукановића.

Марковић је, како наводи Вол стрит џурнал, првом интервјуу страном медију од ступања на чело владе, рекао да Црна Гора жели у НАТО како би се приближила владавини права.

„На Балкану ниједна земља није заснована на владавини права, демократији, слободи. Желимо да побегнемо из тог зачараног круга који траје толико много векова и да идемо ка НАТО“, рекао је црногорски премијер.

До сада је 20 од 28 чланица НАТО ратификовало приступ Црне Горе у Алијансу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here