Насловна Друштво Војводић минирала избор Шћепановића: УДБА хоће свог кандидата за декана ПМФ-a

Војводић минирала избор Шћепановића: УДБА хоће свог кандидата за декана ПМФ-a

14
ПОДИЈЕЛИ

Управни одбор Универзитета Црне Горе (УЦГ) одлучио је да поништи предлог Вијећа Природно-математичког факултета (ПМФ) да се за декана те универзитетске јединице, за мандатни период 2016 – 2019. године, изабере Стеван Шћепановић.

УО УЦГ је, предвођен ректорком Радмилом Војводић, одлучио да поништи изборе за декана и постави в.д. Предрага Мирановића, бившег ректора УЦГ.

У последњем таласу удбашке ураниловке у структурама власти, дошла је и одлука УО УЦГ о поништењу избора на ПМФ-у. Резултати избора су за режимске структуре били посебно болни, јер је њихов кандидат, Борко Вујичић, изгубио са незапамћеном разликом откад се одржавају избори на ПМФ-у.

Подсјетимо, резултат је био 36:20. При том, у ”аналитичку картицу” овог резултата морамо укључити изузетан напор ћелија УДБЕ које се баве питањима универзитета. Према поузданим сазнањима нашег портала, поједини министри су позивали чланове Вијећа ПМФ-а, ”пријатељски” им сугеришући шта је најбољи избор за ”државу”.

pmf-podgoricaПосебно су били агилни у притиску на студенте, па су укључени чак и рођаци из иностранства како би поправили мршаве билансе режимског кандидата.

Прича око избора декана ПМФ-а је постала специфичан одраз укупног стања у друштву, али и дефинишући модел за побједу опозиционе, слободне заједнице над сатрулом режимском мрежом. Из тог примјера, видимо да нажалост, ни убједљива и чиста побједа није довољна. На то се одговара голим насиљем, заснованим на злоупотреби институција. Стога, примјере ове врсте потребно је уписивати у црну хронику дисовских ”наших дана”, односно општег бешчашћа.

udba2-vujicic-pmfПоражени кандидат, Борко Вујичић, посегнуо је за жалбом ка УО УЦГ без икаквог суштинског значаја за ток и резултате избора. Наиме, он се жали јер му наводно није уручен извјештај о резултатима избора. Међутим, ни то није тачно, јер је Вујичићу од стране архивске раднице понуђено да извјештај преузме, што је он најприје прихватио, а потом одбио уз коментар: ”сад је касно”.

У низу самопонижења, лажних исказа и подметања, Вујичић дотиче морално дно тиме што очигледно шпијунира студентске фејсбук странице у покушају да дође до било каквог аргумента за своју жалбу. Невјероватно, али он и у званичној жалби прилаже скриншот фејсбук преписке између студената! Да ствар буде гора, он посредно оптужује студенте да су корумпирани. 

udba1-vujicic-pmf-1Такође, Вујичић указује да је упозравао деканицу Ковијанић-Вукићевић да се ”ректорици обраћа са уважавањем”, те да је то наводни разлог ”хајке” против њега. Међутим, по свједочењу више извора са ПМФ-а, та Вујичићева тврдња је потпуна неистина, јер се он једино на једној сједници Вијећа пожалио на стање личног стреса, ријечима да је био ”веома потрешен” кад је ректорка критиковала ”комуникацију” са ПМФ-ом. Међутим, изгледа да Вујичић рачуна да ће му приљежност у одбрани лика и дјела ректорке, и то у званичном допису, донијети неке нове користи.

Ковијанић-Вукићевић: Очигледно иста прича као државни удар

Досадашњи декан ПМФ-а Жана Ковијанић-Вукићевић сматра да је случај ПМФ-а очигледно иста прича као државни удар, који се наводно одиграо током парламентарних избора.

Процедура избора је била апсолутно испоштована. Грешке у процедури које се сада покушавају фингирати, равне су наводном државном удару, јер је ово послужило да се поништи воља ПМФ-а. Одлуку о избору декана нијесам писала ја, већ правник, у овом случају секретар, јер је ријеч о правним процедурама и прописима, док сам ја научник“, казала је Ковијанић-Вукићевић Вијестима.

Она је појаснила да сукоб Ректората и ПМФ-а није у моделу студирања, већ што се под плаштом демократије покушавају промијенити неке ствари.

Проблем је што нам нијесу рекли ‘морате да изаберете то и то’. Већ да ми бирамо шта ћемо да учинимо, али да треба да изаберемо оно шта неко други хоће“, казала је Ковијанић-Вукићевић.

14 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Kad smo vec kod rektorice, da li se neko sjeca danskih sexi filmova sedamdesetih od kojih je najpopularniji bio „Rektor u krevetu“. Montenegro kasni za Danskom cetiri decenije. Uz neznatnu razliku, jer Montenegro ima „Rektoricu u krevetu“.

 2. 0
  0

  Predivna slika! Sve govori…e ovo ti je naše društvo. Zamislite da je Trampova ili Putinova ljubavnica ovako reklamirana…da ne komentarišem jer je jadno…samo da mi profesori doktori sa UCG nešto ne izjavljuju po TV i novinama…jadni su i bijedni kad na sve pristaju…

 3. 0
  0

  Ne vidim nista lose u ovome sto kaze profesor Borko Vujicic. Procedura je procedura. Ozbiljan je on covjek i mislim da ga tajni autor clanka, ocigledno sa PMF-a i podrzavalac Scepanovica, bez razloga vrijedja.

 4. 0
  0

  Колико човјек може да буде полтрон да би написао ово што је овај несретни Вујичић? Овакво идолопоклонство, овакво слуганство? Има ли овај човјек трунке самопоштовања?

 5. 0
  0

  Ректоркин продекан за наставу (чини ми се да је и даље) је Предраг Станишић.То је момак који је дипломирао математику са просјеком 10,00. Потом магистрирао и докторирао. Један од најбољих студената у историји тог факултета. Био је декан ПМФ-а у једном мандату, а потом продекан за наставу и један од најближих сарадника Радмили Војводић и Душку Бјелици.
  Ја га не знам приватно, можда је он сјајан човјек. Али ми је мало упитно зашто један такав стручнјак и научник мора да сједи са режисерком и доктором фудбалских наука и подржава и брани њихове ставове. Ипак су они, за мој суд, испод њега, и не заслужују његово друштво, нити он себи треба да дозволи луксуз да буде са њима у друштву.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here