Насловна Друштво Војска шпијунирала за Вучића?

Војска шпијунирала за Вучића?

0
ПОДИЈЕЛИ

Уставни поредак Србије, али и опстанак актуелне владе могли би бити угрожени открићем афере нелегалног прислушкивања које обавља Војно-безбедносна агенција (ВБА) уколико се информације које је изнео заштитник грађана Саша Јанковић покажу тачним.

478380_012104c6_f-620x330

Према ономе што је Јанковић јавно рекао, војни обавештајци су наводно незаконито надзирали синдикалне вође, политичаре и носиоце правосудних функција. Нову аферу медији већ називају „српским Вотергејтом“, алудирајући на скандал америчког председника Ричарда Никсона који је наредио прислушкивање опозиционе Демократске партије, а што га је 1974. коштало председничке функције.

Јанковић је ове оптужбе изнео истог дана кад је објавио и да је поднео кривичну пријаву против двојице припадника Војске Србије из јединице Кобре, који су били у друштву Андреја Вучића, брата премијера и Предрага Малог, брата градоначелника Београда, те се сукобили са припадницима Жандармерије током геј параде у Београду.

Премијер Александар Вучић изјавио је да се „веома радује подношењу кривичне пријаве против двојице припадника Управе војне полиције због напада на Жандармерију и да једва чека коначни исход“.

„Уверен сам у ефикасност надлежних органа тужилаштва и правосуђа“, рекао је Вучић.

Након Јанковићевих тврдњи настала је права бура у јавности. Синдикати, партије, судије и друге јавне личности одмах су тражили да се испита цео случај. Зоран Ивошевић, бивши судија Врховног суда Србије, каже да је страшно ако се испоставе као тачне ове тврдње.

„Апсолутно верујем у оно што је Јанковић рекао, пошто је реч о одличном правнику. Он не би поднео кривичну пријаву да није дошао до границе када су сумње постале утемељене. Нас посматра ЕУ и ово свакако неће остати нерешено“, каже Ивошевић.

Председник Синдиката Независност Бранислав Чанак каже да не сумња како је ВБА злоупотребљена јер Јанковић пет пута провери информације пре него што изађе у јавност.

„У Србији се злоупотребљавају и власт и црква, па што се у том блату не би ваљале и тајне службе? Лично се не секирам ако нас шпијунирају. Радио је то и Милошевић. Имали смо ми сарадника тајне службе у врху синдикалног руководства „, каже Чанак.

Још алармантнија је сумња како војна безбедност надзире тужиоце и судије. Драгана Бољевић, председница Друштва судија Србије, наводи да је ово шпијунирање скандал без преседана.

„Забринута сам због Јанковићевих сумњи. Знам да он врло пажљиво ради и још пажљивије се изражава. Не видим ниједан разлог да нас ВБА надзире, то је незаконито и неуставно“, каже Драгана Бољевић.

Социјалдемократска странка бившег председника државе Бориса Тадића захтева „хитну истрагу парламента и свих институција задужених за цивилну контролу безбедносног сектора и утврђивање одговорности“.

„Сазнања која је изнео заштитник грађана морају бити хитно испитана јер уколико је изнето истинито, суочавамо се с најозбиљнијим нападом на демократску државу“, кажу у СДС-у.

Демократска странка затражила је јуче оставку министра одбране Братислава Гашића у афери с нелегалним прислушкивањем војне безбедности.

„Демократска странка тражи одговорност свих учесника у афери српски Вотергејт, на коју је указао Јанковић. Тражимо смену министра Гашића јер су сазнања која је Јанковић изнео у јавност таква да у демократским државама председници подносе оставке. Очекујемо смену и минстра Гашића и директора ВБА. Сви који крше људска права и законе, прислушкују супарнике, за то ће данас, сутра, за годину-две одговарати“, каже Бојан Пајтић, председник ДС.

Драган Шутановац, заменик председника скупштинског Одбора за контролу служби безбедности, инсистира да се ове сумње испитају до краја.

„Очекујемо да председник одбора Момир Стојановић сазове седницу и позове заштитника грађана да нам каже своја сазнања. Такође очекујемо потпуни инспекцијски надзор ВБА од стране Јанковића и генералног инспектора Војске Србије како бисмо видели да ли неко злоупотрабљава војне службе безбедности и ако је тако, ко то ради“, рекао је Шутановац.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here