Насловна Друштво Војска нема капацитете за контролу црногорског неба

Војска нема капацитете за контролу црногорског неба

0
ПОДИЈЕЛИ

Ваздухопловство Војске Црне Горе нема адекватну технику и довољно капацитета за контролу црногорског неба, иако је заштита ваздушног простора један од приоритета у процесу НАТО интеграција, пише портал Центра за демократску транзицију (ЦДТ).

vojska-cg

Како се наводи, црногорска војска нема борбене системе и средства за противваздухопловну борбу (артиљерија, ракетни системи и авијација), као ни транспортне хеликоптере и савремени радар за надзор ваздушног простора.

То је оцјењено у Стратегијском прегледу који је Министарство одбране урадило 2013. године, а у ком се наводи да „постојећи капацитети ваздухопловних снага не омогућавају извршење додијељених мисија и задатака Војске и немају могућност тактичког транспорта већег броја људи, средстава и технике ваздушним путем“.

„Хеликоптери Газела и пратећа опрема омогућавају дејства у дневним условима, док су дејства у сложеним метео условима и ноћу ограничена“, каже се у том документу.

У Статегијском прегледу се описује да ваздухопловство у складу са додијељеним задацима има лимитиране техничке и оперативне способности за мисије трагања и спашавања (САР) из ваздуха, изнад копна и мора и није у могућности да адекватно подржи ове активности у свим временским условима.

„Због непосједовања вишенамјенских средњих хеликоптера Ваздухопловство ВЦГ није у могућности да пружи адекватну подршку цивилним институцијама у реаговању на ванредне ситуације (трагање и спашавање, гашење пожара, медицинска евакуација-МЕДЕВАЦ, транспорт и друго)“, додаје се у документу.

Каже се и да због непосједовања адекватних хеликоптера није могуће достићи потребну мобилност копнених снага, која, с обзиром на конфигурацију терена, може бити од пресудног значаја за ефикасно и адекватно реаговање на могуће безбједносне изазове.

Из ПР службе Министарства одбране је појашњено да због положаја и величине простора, могућих пријетњи и стања ваздухоплова, Војска Црне Горе за заштиту неће имати борбене авионе већ хеликоптерску јединицу.

„Самостално рјешавање овог питања и за много веће државе од Црне Горе је изузетно скупо и нерационално рјешење. Због тога се Црна Гора опредјелила да ово важно питање националне безбједности рјешава кроз процес сарадње на регионалном нивоу и кроз процес интеграције у колективни систем безбједности“, казали су из тог ресора.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here