Насловна Друштво Војислав Михаиловић: Национално помирење на бази историјске истине

Војислав Михаиловић: Национално помирење на бази историјске истине

0
ПОДИЈЕЛИ

Унук команданта Југословенске краљевске војске у отаџбини Драгољуба Михаиловића, Војислав изјавио је данас да је рехабилитација његовог деде пут ка остварењу националног помирења на бази историјских чињеница.vojislav mihailovic

Поступак за рехабилитацију вође четничког покрета током Другог светског рата Драгољуба Михаиловића, осудјеног 1946. године на смртну казну због сарадњу са окупатором и ратних злочина, формално је почео испочетка данас пред Вишим судом у Београду.

Војислав Михаиловић је у писаној изјави навео да је Драгољуб Михаиловић био „први герилац у поробљеној Европи који се борио против фашиста и за то био одликован од француског генерала Шарла Де Гола и америчког председника Харија Трумана највишим одликовањима“€.

Draza

,,Четрдесет шесте Михаиловићу су судили на бази политике и идеологије, а сада очекујемо одлуку независног суда на основу историјских чињеница и истине“, рекао је Михаиловић и додао да верује да ће неправда која је нанета његовом деди после овог процеса, бити исправљена.

Процес рехабилитације Драгољуба Драже Михаиловића покренуо је 2006. године пред, Вишим судом у Београду, његов унук Војислав Михаиловић.

Вучић: Интересује ме будућност, а не прошлост

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас, поводом поновног почетка процеса рехабилитације команданта Југословенске краљевске војске у отаџбини Драгољуба Драже Михаиловића, да га не интересује прошлост, већ будућност.

aleksandar-vucic-02

,,Суд нека ради свој посао. Очекујем да донесе одлуку у складу са законом, али у политичком смислу више ме интересује будућност, него прошлост“, поручио је Вучић новинарима на Бежанијској коси.

Процес за рехабилитацију Михаиловића данас је формално кренуо испочетка због промене у саставу судског већа Вишег суда у Београду.

Захтевом за рехабилитацију од суда се тражи да поништи пресуду од 15. јула 1946. године, којом је Михаиловић осудјен на смрт стрељањем, као и да му се врате грађанска права.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here