Насловна Мозаик Вођа „Балканске бригаде“ поново на Косову

Вођа „Балканске бригаде“ поново на Косову

0
ПОДИЈЕЛИ

Како преноси Спутник, италијански лист Еспресо објавио је да се на Косово вратио Лавдрим Мухахери, један од значајнијих припадника ДАЕШ-а у Сирији. Ове информације Италијани су одмах пренијели тајним службама на Косову, Македонији и Албанији, пише „Еспресо“. Сматра се да је Мухаxери на Косово стигао средином новембра из Македоније.

И новоизабрани амерички предјседник Доналд Трамп је рекао „данас има највише терориста у Сирији по глави становника, онда морамо видети шта је са тим Косовом!?,“

Лавдрим Мухаxери је иначе заповједник терористичке групе ДАЕШ познате под називом „Балканска бригада“, а познат је и по планираном нападу на израелске репрезентативце у Албанији, што су обавештајне службе срећом откриле на време и осујетиле, преноси Јутарњи лист. Напад је спријечио Мосад, чији су стручњаци пресрели поруке које су размјењивали припадници ДАЕШ-а, а у Скадру су ухваћене четири особе под сумњом да су планирале да нападну репрезентативце Израела. Планирано је да Израелци играју на стадиону на којем су ове године играли Косово и Хрватска, али је из сигурносних разлога утакмица премјештена у Елбасан, који је ближе Тирани и у којем је лакше пружити заштиту гостујућој екипи. Мухаxери је познат и под ратним именом Абу Абдуллах ел Косово и надимком Кољач из Качаника, а последњих неколико година био је активан у Сирији и Ираку у разним терористичким организацијама и, према обавјештајним изворима, недавно је планирао серију напада на Балкану.

Израелски обавјештајни аналитичар Ронен Соломон ушао је у траг терористичкој инфраструктури коју вјероватно предводи Мухаxери, који је с Косова први пут отишао у Сирију 2012, прије чега је наводно радио за НАТО у Авганистану. Годину касније вратио се на Косово, гдје је почео да регрутује екстремисте. После је напустио Нусру и придружио се ДАЕШ-у, гдје је према израелским изворима, постао командант албанских бораца, којих је у редовима ДАЕШ-а око стотину. Соломон је открио да се Мухаxери у октобру 2013. појавио на ДАЕШ-овим видео-снимцима, укључујући и оне на којима се види како се жртвама одсјецају главе. Од августа 2014. његово је име на Интерполовој листи. Мухаxери је последњи пут у јавности примећен пре годину дана у Мосулу. Италијански обавештајци су се за Мухаxерија заинтересовали крајем 2015. године, када је у операцији „Ван Дам“ разбијена ћелија ДАЕШ-а у Бреши, у којој су откривени докази о везама те групе и Кољача из Качаника, наводи Спутник.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here