Насловна Друштво Вода расејала мине по целој БиХ

Вода расејала мине по целој БиХ

0
ПОДИЈЕЛИ

Око 140 мина, 1.700 минско-експлозивних средстава и 40.000 комада ситне муниције пронађено је након катастрофалних поплава које су Босни и Херцеговину погодиле у мају прошле године.

130627mine i eksploziv Вода расејала мине по целој БиХ

Неутврђен број ових убојитих средстава вода је „расејала“ у најмање 33 локалне заједнице на површини од 106 километара квадратних, показују подаци Центра за уклањање мина у БиХ (БХМАЦ).

Незаустављива бујица, наводи бањалучки дневник, са собом је носила и цела минска поља, па код стучњака постоји оправдан страх да су мине расејане уз обале река, по пољопривредним земљиштима, као и у речним коритима.

У Сарајеву је јуче одржана радионица на којој су представљени резултати ваздухопловног снимања минских поља и мински сумњивих локација захваћених поплавама, клизиштима и бујицама.

Помоћник директора за подршку БХМАЦ-а Ахдин Ораховац је нагласио да ће снимци из ваздуха помоћи да се добију информације о томе где је и за колико дошло до померања минских поља.

„Добијене снимке упоредићемо са постојећим мапама“, рекао је Ораховац, упозоравајући посебно на минска поља која су затрпала клизишта, где је потребно доћи до података у којем су се правцу померила та поља и колико у дубину и ширину.

Према његовим речима, лоша вест је да су се мине током прошлогодишње катастрофе помериле, али је добра да ће то бити контролисано.

Подсећања ради, центри за уклањање мина из БиХ, Хрватске и Србије након прошлогодишњих поплава заједнички су идентификовали потребу да буду истражене карактеристике противминског деловања након поплава и успостави концепт регионалног одговора у сличним кризним ситуацијама.

Хеликоптером Оружаних снага БиХ и са више беспилотних летилица током јесени снимљен је већи део део минираних и мински сумњивих локација у БиХ захваћених прошлогодишњим поплавама, а у плану је да посао буде завршен чим се поправе временске прилике.

Вршилац дужности директора БХМАЦ-а Милан Резо навео је да су информације за време поплава размењене са колегама из Србије и Хрватске биле од изузетног значаја, с обзиром на то да је велики погранични део миниран у претходном рату.

Иначе, проблем са „допливалим“ минама могао се најбоље видети у Добоју, где је у подрумима кућа и станова након што се вода повукла пронађено на десетине мина, бомби и комада муниције, за које из градске Цивилне заштите сумњају да их има још.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here