Насловна Политика Власт невољно пристала да се криминализује незаконито богаћење

Власт невољно пристала да се криминализује незаконито богаћење

0
ПОДИЈЕЛИ

Одбор за антикорупцију на јучерашњој сједници разматрао је иницијативу МАНС-а о заказивању консултативног саслушања поводом увођења новог кривичног дјела незаконито богаћење јавних функционера, у складу са Конвенцијом Уједињених нација.

mans

Предсједавајући Одбором Предраг Булатовић казао је да је планом рада тог тијела за ову годину било предвиђено разматарње тог питања у другом кварталу.

Он је предложио, а чланови Одбора једногласно прихватили да се упути позив на консултативно саслушање представницима релевантних институција врховном државном тужиоцу и специјалном тужиоцу, предсједнику Врховног суда и Судског савјета, министрима правде и унутрашњих послова и предсједнику Комисије за спречавање конфликта интереса.

Булатовић је казао да ће субјектима који ће бити позвани да учествују у консултативном саслушању бити дат рок од 20 дана да одборима писмено доставе мишљење о тој теми, након чега ће бити заказана сједница.

Извршна директрица МАНСа Вања Ћаловић рекла је да су сви јавни функционери прихватили да објаве податке о својим приходима и имовини и да је очекивано да иза њих одговорно стоје.

Суштина цијеле приче је да ако јавни функционер не пријави нешто, а то нешто не може да објасни, да само у том случају буде кривично гоњен и свакако да има могућност да документује ако је имовину стекао из легалних прихода“, додала је она.

Ћаловић је казала да би парламент требало да иницира озбиљну дискусију о томе да ли и на који начин криминализовати незаконито богаћење јавних функционера.

Она је упозорила да то кривично дјело не би могло да се примјењује ретроактивно.

Посланик Демократске партије социјалиста (ДПС) Обрад Станишић казао је да, поштујући јавни сектор и то што МАНС ради, ипак не би требало дозволити да та организација упозорава Одбор на његове обавезе и „да испаднемо експозитура МАНС-а, као што сам и раније наговјештавао“

„Гдје је то рекао правни заступник? Ријеч ‘више’ је уметнута и подметнута. Као да је рекао било је пара на тајном рачуну, али их више нема. Том ријечју ‘више’ прејудицира се поступак који се води код надлежних“, указао је Станишић.

Ћаловић је казала да је адвокат саопштио да они сада немају новац, наводећи да му она вјерује.

Дакле, да га је било 2006/07. године, а гдје је настао од тада до сада, да имамо кривично дјело незаконито богаћење то би морали да објасне Маровићи. Овако тужилаштво мора да утврди које је евентуално почињено кривично дјело да би се дошло до новца на том рачуну„, појаснила је она.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here