Насловна Издвојено Владико пресветли…

Владико пресветли…

6
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Милан Ружић

Не можеш, кукавни владико, Ти ни у вечном животу имати мира. Видиш ли да сад траже да престану изучавати Твоја дела која, с обзиром на њихову дубину, још увек нико и није почео честито изучавати.

Мало им је било, владико, што су Те седам пута сахрањивали, што су Ти кућу вечну уништили и сместили Те у ону скаламерију на Ловћену. Када су Твоју капелу смакли, скинули су и себи главу, па им свима опрости што овако причају. Кад већ главу немају, онда не могу ни мислити, па немој ништа друго од њих ни очекивати. Не мрзе они Тебе, владико, што заиста мисле да си Ти „геноцидни песник“, већ због тога што их „Горски вијенац“ подсећа да нису то што мисле да су, већ да су оно што су били, ма како се они сада називали.

Теби се обраћам, јер ми је стало да Ти разумеш. Мени је Тебе жао што Те прогањају у вечном животу, тако да ће и прогањање трајати вечно. Не би Те они ни дирали да се не плаше Тебе и мртвог. Чуди ме, владико пресветли, да нису измислили неког свог Његоша, или да Тебе нису присвојили. Али, не да им Твоје дело. Ти си се нама завештао својим делом, а већег завештања и веће части од те нема!

Говорили су и како они не могу никада мирно спавати док се на овим просторима изучава „Горски вијенац“, а да су га бар прочитали… Овако, они верују у оно што су чули о том делу, а никоме не пада на памет да га отвори. И ко га је од њих отварао, сигурно је остао на половини, а то је још горе него да га није ни отварао.

Нисам сигуран, владико распевани, чиме ће Те још прогласити и почастити, али сам сигуран да нећеш добро проћи. Сви Те се одричу и пребацују Те другима. Ни код кога ниси пристао, и то само због тога што Те нису довољно проучавали, а највећа иронија јесте управо у томе што људи који Те нису ни проучавали, кажу како немају мира док се Твоје дело проучава.

Како год да према Теби поступе, убити Те не могу поново. Чува Те народ који си задужио, а памте Те и они који се још нису ни родили. Певали су о Теби многи и молили Ти се, а мрзели су Те они који вечито певају о мржњи и рату. Ти си, владико небописни, једини који нас као народ може ујединити и као таквог Те се сви они највише и плаше. А не знају кукавци да ако нас Ти ујединиш, ујединићеш нас у љубави, а не у ратном маршу.

„О покојнику све најбоље“ за Тебе не важи, што само доказује да још увек ниси ни умро, већ си се само преселио у вечност и то их изједа. Да си жив, лако би Те убили. Да ниси писао, лако би Те заборавили. Да се ниси ни рађао, они би то славили. Овако, не знају шта би с Тобом.

Молимо те, владико искроносни, не узми им за зло, већ им одбиј на глупост. Ако то ниси кадар учинити, онда им опрости. Схватиће једног дана кад почну да читају.

Кад Те већ нико не признаје, а сви одбацују, Ти ипак остани српски, јер ничији друго ни не можеш бити.

Имаш Твоје Србе који Твоју слику сматрају иконом, а да Те где виде, затражили би од Тебе благослов, пољубили Ти руку и загрлили Те. Тада би ови који Те одбацују, сигуран сам, могли само да осете завист, па би их нешто из душе натерало да и они то исто ураде, али не би могли док не нађу главу коју су сами себи скинули.

ПОДИЈЕЛИ

6 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Šest ga puta mrtvoga puškarali!
  Vječno mu počivalište prepravljali, bahato i nedolično opravljali u tuđe!
  Pa on još glasnije raspevava “ Gorski „, još silnije tuži Planinu, maleno to mjesto za svu našu tugu!
  Vjeselo nam otpjevava da će jednom “ biti što biti ne može „!
  Na osami vjekoveči, opet, nije sam u njegovu i našu najljepšu Planinu, živ je!
  Još nas i opominje : u pamet se s knjigom, valjano je čitajte, ljudcki mislite, ili mi je vrćite!!!
  Ta knjiga, zbilja, i nije za svakoga.

 2. 0
  0

  Odlcan tekst a ovi sto ne postuju vladiku ne postuju ni sami sebe pa od njih se ne moze nista driugo ocekivati oni postuju samo svoju………….

 3. 0
  0

  „Ти ипак остани српски, јер ничији друго ни не можеш бити.“

  Majstore, ne brukaj se, zivota ti. Imas svoje pEsnike i drzavnike, pa izaberi, pisi im dok ti oci pobijele. Pusti nase na miru, pogotovo Njegosa, ciji jezik i cije bice ne razumijes, niti ces, ikad. Uostalom, tome svjedoci i ovaj, pateticni, kic uradak koji si se usudio da objavis.

  • 0
   0

   A ti razumiješ!?
   Biće ti pojmiš, Njegoševo pojmiš?
   Ih!
   Jel’ na kratkom kursu u Dobroti savlada “ nauku “ o biću!?
   Nego da se mi dogovorimo : vrći se tamo Ptrahijena, čekaju te na kurs o duševnijem bolovima odbjeglih … onih što su izbježali od sebe, svijetom hode ka “ sirak tužni, bez iđe ikoga „!
   Vrći se Ptrahijena, bolje ti je, jadna ne bila, nego na slobodi!

 4. 0
  0

  KRENULA JE HAJKA OSMANLIJA INJIHOVIH UVLAKACA NA 2 NAJVECA SRPSKA KNJIZEVNIKA I MISLIOCA NjEGOSA I ANDRICA HOCE DA IZBRISU SVAKI TRAG SVOJE IZDAJE I SVOGA KUKAVICLUKA A U TOJHAJCINASLI SU PODRSKU KOD NAZOVI CRNOGORACA I NARKO MAFIJE

 5. 0
  0

  Вечна Лучо залучена, Литурђијо Небесна и Вечна, Његоше, Ти, песниче над песницима језика српског, Заветниче Богоносни и Словесни, вазда ћемо Теби дужни остати…Дужни вишег смисла и битија, суштог и Логосног дужни, Дужни да Те се никад не одречемо и не заборавимо никад…Та, за заборав Јерусалимски десница се посећи мора, а за Тебе Владико Мудроглагољиви, Песниче Истиностихни, срце, у којем Луча Твоја разгорева и светли, ишчупати се ваља…Ја без Тебе словити не умем, без Тебе „рашта“ Српско смисла не има…Праштај, Српских псалама Творитељу!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here