Насловна Издвојено Владика Теодосије: Дубоко сам забринут због притисака косовских институција* на Србе

Владика Теодосије: Дубоко сам забринут због притисака косовских институција* на Србе

2
ПОДИЈЕЛИ

Епископ Рашко-призренски Теодосије изразио је данас дубоку забринутост због случаја хапшења 74-годишњег Србина Богдана Митровића 28. августа на празник Успења Пресвете Богородице, преноси портал ТВ Храм.

„Као Епископ и духовни пастир овога народа дубоко сам забринут због овог случаја који је бацио сенку на радост празника Успења Пресвете Богородице, посебно имајући у виду да је Богдан Митровић претходних година слободно долазио на Косово и Метохију и нико није износио никакве сумње о њему. Наши људи, посебно они који желе да се врате и обнове своје домове овај поступак доживљавају као још један од притисака косовских институција* на Србе,“ рекао је Владика Теодосије и нагласио:

„Претходних година били смо сведоци честог насумичног прозивања Срба за ратне злочине по неправедној логици да је сваки Србин крив док не докаже да је невин. Готово по правилу иза оваквих оптужби постојала је намера да се спречи повратак расељених и да се српски народ приволи да прода своју земљу Албанцима. Некима су били потребни месеци да докажу своју невиност подносећи велику душевну бол и здравствене проблеме.

Срби из Мушутишта се и сами годинама суочавају са разним врстама претњи и притисака чији је циљ да се спречи њихов повратак у родно село и обнова кућа, порушене цркве, као и оближњег манастира Св. Тројице. Они који предњаче у претњама су управо оне комшије Албанци који су Србима из овог села већ узурпирали имовину и желе да је задрже. Сличне примере, нажалост, имамо и у другим крајевима Косова и Метохије.

Зато апелујемо да се у сарадњи са међународним представницима што пре расветле све околности овог случаја и заштите права Богдана Митровића, као и свих грађана српске националности који годинама након завршетка рата бивају проглашавани кривим на основу насумичних оптужби појединаца.“ 

Подсјетимо, Митровића су припадници тзв. Косовске полиције извели из аутобуса са групом верника који су обишли своје порушене куће у селу Мушутиште код Суве Реке и учествовали у Светој Литургији на рушевинама храма Пресвете Богородице из 1315 године. Овај храм су порушили припадници ОВК непосредно након завршетка оружаног сукоба 1999. године, када су запаљене све српске куће у селу и сви Срби избегли. Српске куће и црква су у рушевинама већ 18 година, а у село не може да се врати ниједан Србин. Богдану Митровићу је најпре истражни судија у Призрену одредио 48 сатни притвор, да би јуче притвор продужен на 30 дана због наводног учешћа у ратним злочинима 1999. године, наводи ТВ Храм.

Косовске институције*- институције сепаратистичке владе у Приштини, на КиМ. Примједба портала ИН4С

2 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Артемија су смијенили Амери, а ова забринутост је као и Вучићева, декларативна… Кад се једном попусти тако то иде… сада ваља коначно признати да су Дечани албански и да све припадне,када се Косово са Албанијом уједини,АЛБ ПРАВ ЦРКВИ,а Теодосије може да купи прње и за Биоград… Да нису показали лабилност по питању Артемија,из личних сујета и зависти…били би за нијансу јачи…овако…

 2. 0
  0

  …“Hic Rhodus, hic salta!…“

  „Добар рат ратовах, трку сврших, веру одржах.“ (Тим. 2. 4, 7.)

  http://borbazaveru.info/content/view/7562/1/

  …“кажу да је старац Пајсије Светогорац говорио: „Данас када читаш Откровење – као да читаш новине.“

  …“Данас се труде да разруше веру и за то да би се здање вере срушило, ваде помало, по камичак. Али свеједно су за то рушење одговорни сви: не само они који руше већ и ми који видимо како се руши вера и не трудимо се да је укрепимо. Затим ће ти кваритељи смишљено да нам задају још више тешкоћа, да се озлобе на Цркву, монаштво. Садашњој ситуацији је могуће супротставити се само духовно а не по светски. Олуја ће да се појача још мало, да избаци на обалу сво ђубре, све непотребно, а затим ће ситуација да се разбистри. И једни ће добити чисту награду а други ће да плате дугове.

  Данас је много таквих, који се труде да искваре све: породицу, омладину, Цркву. У наше време радити за народ је – исповедништво, јер држава војује против божанског закона. Закони које она доноси су против закона Божијег. Али ми смо одговорни за то да не дамо непријатељима Цркве да све униште. Чак сам био у прилици да слушам и како свештеници говоре: „Немојте се ви тиме бавити, то није ваша ствар!“ Када би они молитвом долазили до таквог стања да се ни око чега не би бринули, ја бих им целивао ноге. Али не, они су незаинтересовани зато што желе да буду свима добри и да живе певајући. Равнодушност није дозвољена чак ни мирјанима а тим пре свештенству….“, Старац Пајсије Светогорац (Езнепидис)

  https://stanjestvari.com/2017/06/20/ako-crkva-cuti/

  https://stanjestvari.com/2017/06/20/greh-usao-modu/

  …“Данашњи људи су, без изузетка, фасцинирани грехом, и видећи да неко не следује духу времена, да не греши, да има капљицу поштовања – називају га заосталим, ретроградним. Такве људе узнемирава, што неко не греши. Они сматрају грех прогресом. А то је горе од свега. Ако би савремени људи, који живе у греху, у крајњој мери, то признавали, онда би их Бог помиловао. Али они оправдавају оно што нема оправдања и певају песму греху. А сматрати грех прогресом и говорити да је моралност одживела свој век – то је осим свега осталог, најстрашнија хула на Духа Светога…“

  Зеркало, Тарковский, 1974

  https://www.youtube.com/watch?v=nV9CEmAMd0k

  снимак испод је од прошле године, у међувремену је горе, извршен је притисак на владику Милутина
  један поглед, брат Антоније збори, лани

  https://www.youtube.com/watch?v=5vkzDlfeTEs&t=265s

  +„Леонардо да Винчи годинама је радио знамениту Тајну вечеру. Тражио је лица за моделе. За лик Христов нашао једног младог човека, чије је лице сијало лепотом, достојанством и невиношћу.

  Али за Јуду се дуго мучио да нађе подесно лице. Шетајући једног дана, угледа једног човека, одвратна изгледа, сурова погледа и у свему ружна и одбојна.

  Он га позове у свој атеље и каже му зашто га је позвао. Човек се загледа у већ насликани лик Христов, и дуго је нетремице гледао, док му сузе не потекоше.

  Зачуђени сликар упита га, зашто плаче, а он одговори:

  – Како не бих плакао? Пре пет година ја сам ти послужио за лик Христов, а сад хоћеш да ти послужим за лик Јудин!“

  https://www.youtube.com/watch?v=TmpUIY5__as

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here