Насловна Друштво Влада уводи акцизе на плин

Влада уводи акцизе на плин

0
ПОДИЈЕЛИ

Влада припрема увођење акцизе на природни плин, речено је Побједи из Министарства финансија, које је припремило нацрт измјена и допуна Закона о акцизама.

plin 409x306 Влада уводи акцизе на плин

Из Министарства нијесу одговорили на питање колика ће бити акциза јер је, како су казали, законски текст тек у форми нацрта и још га Влада није усвојила.

У плану је и означавање минералних уља (нафтни дериват) посебним бојама.

Овим нацртом закона предвиђено је увођење новог акцизног производа, односно природног плина, који је према европском законодавству сврстан у акцизне производе. Законом је предвиђено означавање минералних уља посебном бојом, али таква обавеза би имала одложену примјену због тога што је потребно да се обезбиједе технички услови за овај процес„, објаснили су из овог ресора Владе.

Нацртом закона се унапређује и поступак повраћаја обвезницима који имају право на повраћај акцизе.

Измјене закона о акцизама биле су на дневном реду Владе у протекли четвртак, али су „скинуте“ из, како је објашњено, процедуралних разлога.

Закон ће се поново разматрати након достављања мишљења Европске комисије. Измјене и допуне Закона о акцизама још нијесу усвојене на Влади из процедуралних разлога, односно још није достављено мишљење Европске комисије. Ово мишљење се у поступку приступања увијек тражи када је ријеч о прописима за које је обавезно усклађивање„, подсјећају из Министарства.

Измјенама и допунама Закона о акцизама постепено се усклађује домаће законодавство са правном тековином Европске уније.

Сваке године уводе се или мијењају поједине уредбе у циљу потпуног усклађивања прописа„, подсјећају из Министарства.

Извор: Побједа

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here