Насловна Издвојено Влада Српске прекида комуникацију са Инцком, док се не извини (ВИДЕО)

Влада Српске прекида комуникацију са Инцком, док се не извини (ВИДЕО)

0
ПОДИЈЕЛИ

Због поређења Републике Српске са НДХ, Влада Српске прекида комуникацију са Валентином Инцком, све док се не извини, саопштено је из Владе РС, преноси РТРС.

Влада је тако одлучила након захтјева удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинских ратова.

Како се наводи, ако се Валентин Инцко не извини, организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата од Владе траже да, осим прекида комуникације, Инцка прогласи непожељном особом у Српској.

Одмах након што је стигао, Влада је захтјев ставила на дневни ред и одлучила – комуникација с Инцком се прекида, док се не извини.

У његовом кабинету речено је новинарима РТРС-а да немају ништа додати у односу на јучерашње саопштење (у којем нема извињења). Касно поподне, портпарол Марио Бркић за сарајевске медије ипак је додао да су све стране из Дејтона обавезне да сарађују са високим представником. Заборавили су, међутим, да прочитају анексе 4 и 10 Дејтона који говоре шта су обавезе високог представника, наводи медиј.

Упоредивши Српску са злочиначком творевином НДХ – Инцко је, кажу потписници, имао само један циљ – да на српски народ и њену Републику пребаци колективну кривицу за све догађаје у протеклом рату. То би отворило пут за други корак – укидање Републике Српске.

valentin-incko

Драган Врховац, предсједник Удружења РВИ РС, истиче да је „ово заоштравање ситуације до незапамћених размјера“.

Под плаштом „сарајевске политике“ заоштрава је наводни чувар мира и Дејтона. Због тога би му могло бити забрањено да крочи на тло Републике Српске. Извињење је данас затражио и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић рекавши да се од Инцка тражи да буде чувар мира, а не да свађа народе у БиХ.

– Изјава високог представника у којој је поредио Дан Републике Српском са даном НДХ се не може смјестити у здрав разум – навео је Чубриловић.

Да је Инцко одавно изгубио „здрав разум“ подсјећа и Српска демократска странка која је данас упутила отворено писмо амбасадорима Савјета за спровођење мира. Наводе да је Инцков поступак незабиљежен дипломатски скандал од оснивања ОХР-а и да ће тражити реаговање потписница Дејтонског споразума.

– На који начин ће реаговати, видјећемо из одговора ПИК-а, јер је компликован начин смјењивања високог представника. Тражимо да се ограде од Инцкове изјаве – каже Давор Шешић (СДС).

О звјерствима НДХ над Србима у Јасеновцу говори и Миленко Шкробић. Као седмогодишњи логораш присјећа се и препричава страхоте логора смрти. У Јасеновцу му је побијена сва фамилија.

– Господин Инцко је то заборавио и изгледа да није ни прочитао. Ако је прочитао, онда би требало да се стиди. Шта је све српски народ доживио и преживио у том несретном логору… – каже Миленко Шкробић.

Иако живимо у времену прекрајања историје, гдје чињенице не обавезују, гдје је „Бог мртав“ и све дозвољено, овај Инцков цинизам, ни ово вријеме не може оправдати, наводи се у саопштењу српске „Просвјете“ из Београда. Од надлежних Српске и Србије траже да хитно захтијевају Инцков опозив.

Удружење жена жртава рата РС најоштрије је осудило изјаву високог представника у БиХ Валентина Инцка у којој пореди Дан РС са даном оснивања НДХ и поручило је да му треба забранити улазак у Српску, пренио је Спутњик.

Захтјев Влади Републике Српске упутили су: Борачка организација Републике Српске, Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, Савез логораша Републике Српске, Савез организација и удружења ратних војних инвалида Републике Српске, Удружење ампутираца ,,УДАС“, Савез удружења бораца Народноослободилачког рата Републике Српске, Удружење “Јасеновац-Доња Градина“, Бања Лука, Удружење жена жртава рата Републике Српске и Удружење грађана “Ветерани Републике Српске“.

potpis rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here