Насловна Друштво Влада Србије неће прихватити отимање Трепче

Влада Србије неће прихватити отимање Трепче

0
ПОДИЈЕЛИ

Trepca

Влада Србије неће прихватити једнострано преузимање Трепче од стране Приштине, јер је већински власник Фонд за развој Републике Србије и упозорила је данас да ће то угрозити преговарачки процес Београда и Приштине.

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оцијенио је да се ради о једностраном отимању и конфискацији Трепче у 100 одсто власништва и 100 одсто управљачких права у тој компанији најављено за 2. фебруар.

Влада Србије сматра да тај чин обесмишљава цио преговарачки процес у Бриселу, рекао је Ђурић на конферценији за новинаре у влади и указао да од Трепче зависи око 4.000 Срба на Косову и око 20.000 чланова њихових породица.

За такво нешто постоји само једна ријеч – пљачка. Не дирајте оно што је наше„, поручио је Ђурић.

Министар енергетике и рударства Александар Антић оцијенио је да било каква промјена власништва Трепче може дестабилизати ситуацију на Космету.

За нас је неприхватљиво било какво једнострано преузмање Трепче од стране Приштине„, рекао је Антић

Око 56 одсто капитала Трепче је у власништву Фонда за развој Републике Србије и тај комбинат има дугове око 400 милиона долара, навео је министар привреде Жељко Сертић.

Међу 502 предузећа за приватизацуију, формално је била и Трепча и за њу је добијено четири писма о заинтересованости из иностранства, из Мађарске, Канаде, Швајцарске и САД, навео је Сертић и оцијенио да то речито говори да се у тим земљама поштује право својине као светиња.

Министар за рад Александар Вулин пренео је званични допис синдиката Трепче који су најавили да ће од сјутра бити у штрајку, док се не разјасни власништво у компанији, наводећи да је јасно да је већински власник Трепче Фонд за развој Републике Србије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here