Насловна Мозаик Влада Србије доделила 62 милиона динара Рејфу Фајнсу за „Белу Врану“

Влада Србије доделила 62 милиона динара Рејфу Фајнсу за „Белу Врану“

0
ПОДИЈЕЛИ

Чувеном британском глумцу и редитељу Рејфу Фајнсу, а од скора и држављанину Србије, Влада Србије доделила је 62.200.000 динара за снимање филма „Бела врана“, биографске драме о Рудолфу Нурејеву.

Филмски центар Србије који ће располагати овим новцем, тако ће највероватније стећи статус копродуцента овог остварења, које се снима у продукцији више британских компанија – и то највећим делом управо у Србији.

Новац се, нетипично, издваја из буџетских резерви јер је договор о снимању новог Фајнсовог пројекта постигнут недавно, те он није могао бити међу планираним у Министарству културе за ову годину. Предлог Министарству да се помогне баш „Бела врана“, упутио је ФЦС, који ће средства пренети на WИП Филмс продукцију, која обавља домаћи сервис за иностране партнере.

Ранија подршка наше државе британском глумцу, који је код нас почео да долази тек откако је стао и иза камере, учинила је да се он стално враћа у Србију, а ово је још један од начина да му се Србија одужи. Али, и да атрактивним именима привуче на ове просторе неке друге стране филмаџије, а уз њих и незанемарљива средства која ће се током рада не филмским пројектима сливати у државни буџет.

„Откако смо пролетос ушли у причу са подстицањем страних екипа да снимају код нас, то је кренуло да се развија доста добро, али дефинитивно нам је неопходно и неко велико име; морамо постати препознатљиви по нечем специфичном уколико желимо озбиљно да конкуришемо у том бизнису, каже Бобан Јевтић, директор ФЦС, и даје недавни пример Хрватске за коју је по том питању изузетно много учинио одабир хрватских локација за снимање „Игре престола“.

Он подсећа да су у Фајнсов нови пројекат укључена бројна и те како позната имена, попут сценаристе Дејвида Хера, номинованог за Оскар за филм „Сати“, који је сценарио за „Белу врану“ засновао на роману Џули Каване.

Извор: Новости,Танјуг

 

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here