Насловна Мозаик Влада РС предложила закон који кажњава понашање на друштвеним мрежама!

Влада РС предложила закон који кажњава понашање на друштвеним мрежама!

0
ПОДИЈЕЛИ

Влада Републике Српске предложила је нови Закон о јавном реду и миру којим се дефиниција појма јавно мјесто проширује и на интернет, односно друштвене мреже, за чије је кршење су предвиђене новчане казне до 1.700 КМ, па чак и казна затвора.

tastatura-internet-kompjuter

„У односу на важећи Закон о јавном реду и миру, проширује се дефиниција појма јавно мјесто, имајући у виду, првенствено, друштвене мреже преко којих се врше организовања одређених прекршаја јавног реда и мира, а веза се налази у мјесту на којем је наступила посљедица…“, наводи се у образложењу Приједлога закона о јавном реду и миру који ће Народна скупштина разматрати на сједници 03. фебруара.

Закон је упућен у процедуру иако и сам предлагач признаје да није добио одобрење да је у складу са европским прописима.

За прекршај јавног реда и мира повећан је распон новчане казне са 500 КМ на 700, односно са 1.500 КМ на 1.700 КМ.

Непристојни текстови 300 КМ, а нарушавање јавног реда 40 дана затвора

Тако на примјер, ко нарушава јавни ред и мир свађом, виком, вриском, извођењем или репродукцијом музичких садржаја или текстова, ношењем или истицањем симбола, слика, цртежа или текстова непристојног, увредљивог или узнемиравајућег садржаја и другим непристојним или дрским понашањем, казниће се новчаном казном од 100 КМ до 300 КМ.

Једна од казнених одредби прописује да „ко не поступи по наредби или рјешењу државног органа у вези са ограничењем или забраном кретања или задржавања лица на одређеним јавним мјестима или подручјима, или ко се не удаљи из групе коју је овлашћени полицијски службеник упозорио да се разиђе, казниће се новчаном казном од 500 КМ до 1.500 КМ.

Ко грубим вријеђањем другог лица или другим безобзирним понашањем изазове осјећање физичке угрожености или узнемирености грађана, казниће се новчаном казном од 200 КМ до 800 КМ или казном затвора до 30 дана.

Ко угрожава безбједност или изазива осјећање угрожености другог пријетњом да ће напасти на његов живот, тијело или имовину или живот, тијело или имовину њему блиског лица, казниће се новчаном казном од 300 КМ до 900 КМ или казном затвора до 30 дана.

Ко нарушава јавни ред и мир изазивањем, подстрекавањем, учествовањем у тучи или физичким нападом на другога, казниће се новчаном казном од 400 КМ до 1.200 КМ или казном затвора до 40 дана.

Ко на било који начин организује тучу или физички напад на другог, без обзира на то да ли је до туче или физичког напада дошло, казниће се новчаном казном од 800 КМ до 1.600 КМ или казном затвора до 60 дана.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here