Насловна Друштво Влада неће да Дан Његошевог рођења буде државни празник

Влада неће да Дан Његошевог рођења буде државни празник

4
ПОДИЈЕЛИ

Црногорска Влада повукла је данас из скупштинске процедуре измјене Закона о државним празницима, којима је предвиђено да 13. новембар, дан рођења Петра Другог Петровића Његоша, буде државни празник.

О томе је данас предсједник владе Душко Марковић обавијестио предсједника парламента Ивана Брајовића.

Измјене закона о државним празницима подржали су прошле седмице чланови Одбора за политички систем, правосуђе и управу.

Влада је 22. новембра актуелизовала измјене Закона о државним празницима, којима је предвиђено да 13. новембар, дан рођења Петра Другог Петровића Његоша, буде државни празник.

Предложеним измјенама Закона о државним и другим празницима утврђује се нови празник у Црној Гори – 13. новембар, Његошев дан, црногорски празник културе.

Петар Други Петровић Његош био је на пријестолу Црне Горе у вријеме племенске подијељености, сиромаштва, неразвијених државних института.

Својим реформаторским и визионарским духом, успио је, како се наводи, да свој народ изведе из мрака Средњег вијека и успостави темеље модерне црногорске државе.

„Његов књижевни опус је и након скоро два вијека подједнако актуелан и то не само у Црној Гори, већ и међу европским и другим народима у свијету, једнако доживљен, интригантан и, попут ријетких великана књижевности, никада до краја прочитан и увијек изазован за нова читања, за нове генерације, за сва времена“, каже се у образложењу повученог закона.

ПОДИЈЕЛИ

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Njegos je stvarao neku drugu drzavu, drugu i drugaciju Crnu Goru.
  Sta ce Njemu praznik u tudjoj drzavi!?
  U drzavi u kojoj su ga prvo, na mala vrata, zabranili, pa bi da mu dan rodjenja proglase drzavnim praznikom, kako to niko zdrave pameti ne moze razumjeti!
  Sad jos i odustali … Sprdaju li se oni to sa Njegosem, ili se to meni samo cini!?

 2. 0
  0

  Влада неће да Дан Његошевог рођења буде државни празник

  hvala Vladi!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here