Насловна Друштво Влада не планира ребаланс

Влада не планира ребаланс

0
ПОДИЈЕЛИ

Влада не планира ребаланс, али до њега може доћи уколико притисак на пензиони фонд, усљед новоусвојених рјешења, буде већи од могућности Фонда пензијског и инвалидског осигурања (ПИО) да сервисира обавезе средствима из овогодишњег буџета, саопштено је из Министарства финансија.

vlada_crne_gore

Из ресора на чијем је челу Радоје Жугић, како пише Дан, алудирали су на измјене Закона о ПИО којима је омогућено пензионисање радницима са 30 година стажа за мушкарце и 25 година за жене.

Те измјене су ове седмице ступиле на снагу, а колико ће се радника пензионисати и колико ће средстава у буџету требати за њих не знају ни Министарство финансија ни Министарство рада и социјалног старања.

„До ребаланса буџета може доћи уколико издаци за здравство, усљед новоуведених мјера, буду знатно изнад плана расхода за ову годину. У том случају би вјероватно дошло до смањивања осталих издатака у буџету, с обзиром на то да су капацитети државе за додатно задуживање лимитирани“, рекли су Дану из Министарства.

Влада се од почетка године задужила 569 милиона евра. У овој години је укупно планирала да се задужи 671 милион евра, не рачунајући 206 милиона евра, колико је капиталним буџетом планирано за градњу аутопута.

Код домаћих банака држава се задужила 68,9 милиона евра продајом државних записа, док се прошле седмице задужила на међународном тржишту емисијом еурообвезница од 500 милиона евра.

Влада је овог мјесеца за припремне радове за почетак градње аутопута Бар-Бољаре уплатила 81 милион евра, а до краја мјесеца ће уплатити још толико.

„Све што је Влада до сада урадила у складу је са Законом о буџету за ову годину, гдје је предвиђен обим задуживања, као и плаћања која се могу реализовати током буџетске године, тако да Влада није требало да предложи ребаланс буџета због тих операција“, објаснили су из Министарства.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here