Насловна Друштво Влада грађанима одузима земљу како би враћала своје дугове

Влада грађанима одузима земљу како би враћала своје дугове

0
ПОДИЈЕЛИ

Евентуално усвајање измјене Закона о експропријацији могао би да на мала врата Влади отвори могућност да, уз одређену накнаду одузима грађанима земљу како би враћала своје дугове, сматрају у дијелу опозиције.

vlada_crne_gore

У владајућим странкама тек ће се изјаснити поводом овог документа. Посланица СДП-а сматра да је он незаконит и укида нека права која су грађани до сада имали.

У предлогу измјена закона о експропријасцији пише како се упис права својине на одузетој непокретности може извршити ступањем на снагу одлуке којом се у складу са законом утврђује јавни интерес у области од стратешког значаја за економски развоји, или за реализацију пројеката који доприносе смањењу јавног дуга, преноси Атлас ТВ.

У дијелу опозиције оспоравају последње ријечи ове норме и виде могућност злоупотребе.

„Ту је основни проблем да се сада поред јавног интереса може експроприсати земља ради враћања јавног дуга што ће преведено значити да је влада свјесна огромног проблема јавног дуга и ствара себи услове да самом процјеном њеном експроприше земљу да врати дио дуга“, објашњава Младен Бојанић.

Он вјерује како ће овај члан бити злоупотријебљен.

„Сигурни смао да ће то да води неким злоупотребама и насилној експропријацији да би се одређени локалитети  уступили у пакету стратешком инвеститору“, каже он.

У Демократској партији социјалиста нијесу жељели да коментаришу предлог закона и хоће ли за њега гласати јер, како су рекли неки од посланика, још са њим ниесу упознати.

У СДП- у ће о подршци овом документу одлучити накнадно.

„Ми ћемо у коначном наш став поводом гласања заузети на посланичком клубу“, каже Драгиња Вуксановић из СДП-а.   

Вуксановић сматра како је измјена закона о експропријацији незаконита зато што не задовољава оба услова која су у нашем правном систему потребна за стицање својине.

„Први услов јесте правни основ стицања, у овом случају то би била одлука државног органа (у неком другом послу уговор или наслеђивање), а други услов који мора кумулативно бити испуњен са другим јесте начин стицања својине. Конкретно код стицања права својине на непокретностима које се експропрису јесте сугласност претходног власник“, каже она.

Измјене Закона о експропријацији ушле су у скупштинску процедуру и ускоро ће се о њима расправљати на надлежном одбору.   

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here