Насловна Насловна Влада Црне Горе поново заташкава аферу „Снимак“

Влада Црне Горе поново заташкава аферу „Снимак“

1
ПОДИЈЕЛИ

Влада Црне Горе поново заташкава аферу „Снимак. Иако је Европска комисија званично захтијевала од Црне Горе да осигура политички и правосудни наставак рјешавања афере то још увијек није урађено. У билансу остварених резултата Влада је ову тему заобишла у извјештају Бриселу и није конкретизовала ко је оптужен или осуђен за повреду права на слободу избора при гласању, иако је она била једно од приоритета које је поставила ЕК.

У документу који је усвојен на последњој сједници Владе наведено је само да је извршна власт интензивно пратила примјену Закона о финансирању изборних кампања и политичких субјеката ради јачања повјерења у изборни процес.

Већина кривичних пријава које је МАНС поднио Врховном државном тужилаштву поводом сумњи у злоупотребе током одржавања парламентарних избора 2012. године одбачена је, а јавност до данас није била у могућности да добије ваљано образложење таквих одлука. Када су у питању избори 2012, 2013. и 2014.године, МАНС је поднио 60 кривичних пријава против државних функционера и функционера владајуће партије због злоупотреба, али, упркос конкретним доказима, ниједна није резултирала оптужним предлогом.

ГА: Влада игнорише критике ЕУ јер не види начин да се на њу изврши притисак

„На жалост, Влада игнорише све критике које долазе од стране ЕУ, јер са друге стране не види начин да се изврши притисак на њу. Постоје бројне ствари које се из године у годину понављају и Влада је очигледно спремна да истрпи критику која траје пар дана.

Влада не жели да спроведе брзе реформе и оконча транзицију и процес ЕУ преговора, јер се тиме оспоравају бројне ствари које омогућавају неконтролисано владање,“ казао је извршни директор Грађанске алијансе Борис Раонић и нагласио:

„У ситуацији када ЕУ званичници игноришу опозицију и њихове захтјеве, нема бојазни за власт.“

Дамјановић: Подржавање „стабилократије“ је цијена коју Брисел радо „плаћа“ за „стабилну недемократију“ у ЦГ

„Влада Црне Горе ће, у свом познатом маниру, избјегавати да ријеши и аферу ‘Снимак’ и многе друге афере онолико дуго колико дуго буде трајао благонаклони однос појединих бриселских структура, односно центара моћи.

Подржавање подгоричке ‘стабилократије’ умјесто конкретних мјера због неиспуњавања преузетих обавеза, а све на уштрб унижавања малтене свих институција у држави и одсуства елементарне демократије у изборном процесу, ‘цијена’ је коју Брисел радо ‘плаћа’ за ‘стабилну недемократију’ у ЦГ и уопште на Западном Балкану,“ нагласио је посланик СНП-а Александар Дамјановић и истакао:

„Зато је илузорно очекивати да црногорске власти буду кажњене због ове и многих других афера, нити да буду опоменуте због бојкота готово половине Парламента од стране опозиције, или због апсолутне партитократије која влада у државним институцијама, јер су то проблеми које ће морати да рјешавају црногорски грађани, који ни до сада, а ни од сада не могу рачунати на помоћ споља у правцу неопходних политичких промјена и заустављања све дубљег економско-социјалног пропадања.“

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here