Насловна Насловна Влада Црне Горе би да сакрије податке о корумпираним функционерима

Влада Црне Горе би да сакрије податке о корумпираним функционерима

0
ПОДИЈЕЛИ

Влада Црне Горе је доставила мишљење Уставном суду поводом предлога за оцјену уставности одредбе Закона о слободном приступу информацијама, која ограничава право приступа јавним подацима у већој мјери него што то предвиђа црногорски устав, указујући да би такав предлог требало одбити као неоснован.

Лидери опозиционих парламентарних партија поднијели су предлог за оцјену уставности спорне одредбе Закона о слободном приступу информацијама.

На позив МАНС-а предлог су поднијели предсједник Демократске Црне Горе Алекса Бечић, СДП-а Ранко Кривокапић, Демоса Миодраг Лекић, Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић и доскорашњи предсједник СНП-а Срђан Милић.

Они сматрају да је брзо одлучивање Уставног суда од суштинске важности како би се спријечило да црногорске институције, супротно Уставу, од јавности сакривају разне информације, укључујући оне које могу указати на корупцију и друга кршења закона од стране разних јавних функционера.

Одлука владе премијера Душка Марковића да предложи одбијање овог предлога додатно повећава забринутост да ће институције прикривати информације о корумпираним јавним функционерима.

Из МАНС-а су казали да измјене овог закона омогућавају да уставно право приступа информацијама произвољно може ограничити било који државни орган и то у било којој области, а не само у онима које су прописане Уставом као могућа ограничења.

  • На тај начин, измијењени закон неспорно шире ограничава приступ информацијама од Устава, чиме се крши највиши правни акт, али и бројне међународне конвенције које уређују ову област а које је Црна Гора у обавези да спроводи. Овакве измјене, усвојене на предлог посланика ДПС-а, подразумијевају да приступ било којој информацији коју орган власти одлучи да означи као тајну више неће бити могуће остварити на основу закона о слободном приступу информацијама. Истовремено, онемогућава се судска контрола у сваком случају када би се орган власти произвољно и то без икаквог образложења позвао на тајност података. На тај начин се оставља огромна могућност ограничења приступа информацијама ради прикривања злоупотребе, корупције и других кривичних дјела, навели су из МАНС-а.

Потписници предлога за оцјену уставности спорне одредбе закона о слободном приступу информацијама наводе да се у члану 51 Устава гарантује да свако има право приступа информацијама у посједу државних органа и организација које врше јавна овлашћења.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here