Насловна Друштво Више од 700 Бјелопољаца бојкотовало литургију Филарета

Више од 700 Бјелопољаца бојкотовало литургију Филарета

1
ПОДИЈЕЛИ

Више од 700 Бјелопољаца бојкотовало је епископа милешевског Филарета, који је архијерејску литургију служио у манастиру у Куманици. Они су дошли да подрже монаха Николаја, који је недавно јавно оптужио Филарета да поткрада црквене ризнице и да је од епархије направио стјециште хомосексуалаца, лезбејки, педофила и алкохоличара.

 kumanica

Прије почетка литургије вјерници су напустили манастир, и осим личне пратње, свештенослужитеља и монаха, вјерника није било све док Филарет није напустио цркву.

При изласку епископа из цркве, нико од вјерника није узео благослов од Филарета, који је узвикивао народу: „Добродошли у Србију, добродошли у Србију“, док су му они одговарали „дошли смо код оца Николаја, код оца Николаја“.

Писмо у којем је објаснио шта све трпи 14 година, упутио је патријарху Иринеју, предсједнику Србије Томиславу Николићу и руском патријарху Кирилу. Једина реакција која се до сада могла чути су пријетње Филарета монаху, да повуче што је изјавио и да ће да га разријеши. 

Вјерници траже од Синода СПЦ и патријарха Иринеја да засиједају и разријеше проблем у Куманици.

a4c3c3f122e4d57484d5dc94a3c22117

Горан Бјелановић је казао да свети Синод, ако хоће то да остане, мора да да одговор на све што се дешава, јер је то нешто што баца љагу не само на црквене власти, већ и на цркву и православље.

„То је поприличан ударац вјери, и ако је један поклекао, то не значи да су сви поклекли, и морају показати да нису и да ријеше овај проблем”, казао је Бјелановић.

Он је појаснио да то није само подршка Николају, већ и одговор на непочинства Филарета, којег не сматра правим владиком, док се не дефинише да ли је то радио или није.

“Ако јесте, уз његово име не треба да стоји титула епископа. Изласком народа из цркве, њему треба да буде јасно да ово што је он служио, не само да није света литургија, него није ни литургија. Нема Господа ни у камену ни у дрвету, Господ је у човјеку, а човјек је на страни оца Николаја, на страни добра и племенитости, правде, праштања и свега онога што учи црква све оне који вјерују, казао је Бјелановић.

Он је додао да се епископ ријечима „добродошли у Србију“ обратио вјерницима “као да су гостујући из Никарагве, а у ствари је он гостујући”.

Жељко Радовић је рекао да Синод, умјесто што ћути, треба да се изјасни, и да ријешава проблем.

„Надамо се да ће овај наш апел стићи до великодостојника. Поручујемо им да треба да почну да раде свој посао, да више не ћуте о свему ономе што се ради. Много штошта и они знају али ћуте зарад својих личних интереса и фотеља“, казао је Радовић.

Југослав Булатовић је казао да и вјерници све ове године знају много тога о незаконитом поступању Филарета.

Бјелопољци су до јуче сакупили више од 5.000 потписа петиције патријарху Иринеју и Синоду, којом траже хитно рјешавање проблема у Куманици и траже заштиту монаха Николаја. Булатовић је казао да је петицију са србијанске стране потписало једва стотинак Пријепољаца а да је страх разлог слабог одзива.

Он је истакао да је народ пријепољског краја и милешевске епархије изузетно заплашен од Филарета, јер он има велики утицај на свјетовну власт.

“Велики број људи из Пријепоља нас је позвао и испричао да су раније покушавали нешто да предузму, али да су сви имали неке посљедице и да не смију више ништа да раде, јер кажу да њега чува световна власт на нивоу Србије. Рекли су нам да нас подржавају и да би се придружили, али не смију”, казао је Булатовић.

Епископ Филарет је одбио да коментарише оптужбе и бојкот народа.

Култни манастир, на седманаестом километру од Бијелог Поља, од територије Црне Горе дијели само ријека Лим а припада милешевској епархији. Светилиште је вијековима највише посјећивао народ бјелопољског краја, који је и дао највећи допринос и његовој обнови.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Srpska pravoslavna crkva je BOŽIJA KUCA, kuća vjernog naroda,to je naš DOM. Ne dolazimo mi u MANASTIRE da bi nam Filaret rekao „dobro dosli u Srbiju“, mi dolazimo u Dom Gospodnji koji smo MI „VJERNI NAROD“, gradili i sagradili uz pomoć naravno OCA NIKOLAJA koji se borio,bori i borice se uz Božiju i pomoć naroda.Samo on zna kako njegove ruke bole,koje su radničke,koje su dan i noc gradile sa radnicima konake za nas,za pravoslavni narod,A I LJUDE DRUGE VJERE OTAC NIKOLAJ RADO UGOSTI. Dok Filaret njeguje njegove ruke,sigurno i stopala, možda se kupa u mleku i medu,vozi luksuznim automobilima. Pa zar za Filereta ostavljamo novac? Mi koji odvajamo od svojih usta za Dom Boziji u koji ce nam jos malo i ulaz naplaćivati. PODRŽIMO OCA NIKOLAJA,PODRŽIMO PRAVDU,BORIMO SE SVI ZAJEDNO DA SAČUVAMO NAŠ DOM,VJERU I PRAVOSLAVLJE.. BOG JE UZ VAS OCE NIKOLAJU,VJERNI NAROD JE UZ VAS,VOLIMO VAS SVIM SRCEM I DUSOM. VI STE PRIMER KAKAV TREBA BITI,HVALA VAM ŠTO POSTOJITE.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here