Насловна Издвојено Више од 50 мртвих у масовној пуцњави, највећој у историји САД-а

Више од 50 мртвих у масовној пуцњави, највећој у историји САД-а

1
ПОДИЈЕЛИ

Најмање 50 особа је убијено, а 53 рањено у пуцњави која се догодила у геј клубу у Орланду на Флориди, међу повријеђенима је и један полицајац. Нападач је идентификован као амерички држављанин авганистанског поријекла Омар Матен

Градоначелник Орланда Бади Дајер опсиујући ситуацију у Пулс ноћном клубу у којем се напад догодио рекао је да је “крв свуда”. Како каже, “због опширности злочина тражио сам од гувернера да прогласи ванредно стање”.

“Такође прогласићемо ванредно стање за град Орландо како бисмо могли да добијемо додатне ресурсе у борби против свега након напада”, истиче Дајер, преноси ББЦ. Полиција је формирала телефонску линију за породице и пријатеље који траже своје вољене и брину се за њих. Званичници такође наводе да су увјерени да након напада нема “додатних пријетњи” САД.

“Сигурни смо да нема нових пријетњи области Сједињених Америчких Држава”, изјавио је специјални агент ФБИ Роналд Хупер. Полиција Орланда објавила је такође на Твитеру шлема једног полицајца и навела да је шљем полицајцу током пуцњаве спасио живот. Џон Мина из полиције Орланда описао је напад као “трагедију не само за град већ и за читаву нацију”.

Untitled

Према његовим ријечима званичници ће ускоро почети са индентификовањем жртава. Осим тога, он је потврдио да је број убијених достигао 50, што пуцњаву у Орланду чини “најгором масовном пуцњавом у историји нације”.

ђОтац нападача је изјавио да је његов син полудио када је видио два геја како се љубе и да је то био “окидач” за напад. Читав инцидент је трајао око два сата.

 

Убица члан ДАЕШ-а, заклео им се на вјерност

Омар Мартин, који је извршио масовно убиство у Орланду, завјетовао се на верност ДАЕШ-у, изјавио је члан Конгреса САД.

„На основу онога што сам чуо од Министарства за унутрашњу безбједност, он се заклео ДАЕШ-у“, рекао је члан Комитета за обавештајни рад Представничког дома Конгреса САД Адам Шиф.

Према његовим ријечима, истрага још није разјаснила околности догађаја, али начин на који је извршен злочин подсјећа на претходне нападе ДАЕШ-а.

captureОмар Мартин

Шиф је подсјетио да је напад изведен током муслиманског мјесеца Рамазана и усмјерен је против представника сексуалних мањина који су били главни посетиоци клуба „Пулс“.

Агенција Ројтерс је, међутим, саопштила да америчке власти за сада немају сазнања о непосредној повезаности пуцњаве у ноћном клубу у Орланду с ДАЕШ-ом или неком другом терористичком организацијом.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here