Насловна Политика Викиликс: Американци шпијунирали Кола, Шредера, Меркелову

Викиликс: Американци шпијунирали Кола, Шредера, Меркелову

0
ПОДИЈЕЛИ

Америчка обавештајна служба НСА је, према информацијама „Викиликса“ које преносе немачки медији, очито деценијама прислушкивала немачке владе и то од бивших канцелара Хелмута Кола и Грехарда Шредера, па до актуелне владе Ангеле Меркел.

angela-merkel

У новоткривеним документима неуобичајен је обим прислушкивања и на листи се од укупно 56 бројева, налази и број Меркелове који је користила до 2013. године, као и њеног бившег шефа Канцеларске службе Роналда Пофале, садашњег Петра Алтмајера и шефа посланичког клуба њених демохришћана у Бундестагу Фолкера Каудера.

Осим мобилног телефона Меркелове који је „најмање до краја 2013. године био важећи„, налазе се, како данас преноси „Зидојче цајтунг“ и, између осталих, њен број факса, њен број у кабинету и један број који њој припада у Бундестагу.

Од када тачно потиче та листа није познато, наводе медији и пишу да се први податак односи на Јоханеса Лудевига, бившег блиског Коловог сарадника, који је некада водио одељење за привреду у Канцеларској служби и којој је 1994. године напустио посао.

На листи се налази и бивши саветник Шредера, Михаел Штајнер, који је у сећању грађана Србије остао као шеф мисије на Косову. Штајнер, правник по струци и католик по верском опредељењу, рођен је у Минхену, неколико година по завршетку Другог светског рата, био је од 2001. до 2003. годиине шеф УН-Мисије на Косову.

Њега „бије глас“ да је експерт за Балкан, да је женскарош, који је знао да буде и срдачан у разговору, да су га Американци на Косову, углавном, звали „Мајкл“, да је некада био пушач, да је неукротиве природе, спреман да муњевито доноси одлуке и ствари назива правим именима, чиме се дипломате баш ни не диче.

У сећању остао као шеф УН мисије на Косову, чијим радом су Срби били незадовољни, али ни косовски Албанци га нису баш нешто пуно „љубили“, иако је, причало да је на њиховој страни, да је стао на „луди камен“, да га је освојила млада и лепа Албанка…

Штајнер је познат и по „кавијар афери“ због које је морао да напусти место саветника за спољну политику и безбедност тадашњег канцелара Герхарда Шредрера, чији је, верује се, био миљеник.

Он је, наиме, на повратку Шредера из Азије, уз слетање у Москви, викао и псовао војнике што нису послужили кавијар. Када је, међутим, увидео да је „ђаво однео шалу“, Штајнер се прво бранио да је то црни хумор, јер је био уморан од лета, а онда се, ипак, повукао са места саветника.

Немачки политичари су захтевали хитно разјашњење ове ситуације око прислушкивања, а дугогодиснсји политичар партије Зелени Ханс-Кристијан Штребеле је захтевао ангажман Савезног државног тужилаштва. „Савезно државно тужилаштво мора коначно покренути формалну истрагу против шпијунаже“, рекао је Штребеле, преносе медији.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here