Насловна Политика „Видовита“ Бранка не познаје закон

„Видовита“ Бранка не познаје закон

1
ПОДИЈЕЛИ

branka-nikezic-so-bar03

Уочи сједнице барског локалног парламента заказане на иницијативу опозиционих одборника за сјутра у подне, одборници Нове, СНП-а и ПзП-а оптужили су предсједницу СО Бар Бранку Никезић за непознавање Закона о локалној самоуправи и Статута парламента на чијем је челу, уз опаску да је очигледно ријеч о видовитој особи која унапријед зна да неће бити кворума у парламенту, у вези са чиме је, како тврде, обманула јавност. У вези са констатацијом објављеном јуче у медијима да локални парламент неће имати кворум за сједницу на којој је главна тачка „преиспитивање одлуке о реализацији приватизације АД Контејнерски терминал и генерални терети“ oдборник Нове Дејан Ђуровић казао је да Никезићеву лично можда погађа дневни ред, јер је она истовремено и Предсједник Управног одбора предузећа чија приватизација је главна тема заказане сједнице.
-Очекујем да одборници владајуће коалиције дођу у пуном саставу, јер ово није политичко питање, већ су питања од виталног и економског значаја за овај град. Њихово учествовање у раду Скупштине, значило би и да желе да знају и учествују у томе што Влада крчми и распродаје са територије Општине Бар. Такође истичем и да је присуство градоначелника обавезно, уколико је он предсједник свих грађана, а не само представник владајуће коалиције. Напомињем да је одржавање сједница СО Бар сведено на минимум (и мање него што је обавезујуће), што нас наводи на сумњу да се неодржавањем сједница управо пробају прикрити неке закулисне радње, у вези са поменутим тачкама дневног реда и свих спорних и сумњивих приватизација у Општини Бар – истакао је Ђуровић, додавши „да је .
очигледно да је страх од промјене власти која ће наступити у мају следеће године, довела до ове опструкције и покушаја заташкавања и стављања под тепих свега онога што су урадили у протеклом периоду“.

opozicija u Baru

Одборник ПзП-а Ранко Алигрудић је казао да је изјава предсједнице Скупштине да се седница неће одржати јер неће бити кворума и са правног становишта – у најмању руку некоректна.
-Наиме, ваљда је логичко правило да онај ко сједницу заказује – тај је и одлаже или отказује. Предсједница Никезић је имала прилику да сама закаже 17 сједницу Скупштине општине Бар, на основу благовремено поднешене јој Иницијативе нас 12 одборника. Како није, нема ни овлашћење да исту унапријед отказује или одлаже, јер то право припада г-дину Саву Вујошевићу (Нова), кога смо за предсједавајућег сјутрашње сједнице, а у складу са Статутом општине, одредили ми потписници Иницијативе, и коме тако нешто, на њену жалост, не пада на памет – навео је Алигрудић.
Он се запитао како Никезићевој може бити нерегуларна сједница, ако је иста сазвана на основу Закона о локалној самоуправи и Статута Општине Бар, а у складу са Пословником о раду Скупштине.
-Како је Законом о локалној самоуправи прописано да „ Општина има право да искаже своје мишљење или покрене иницијативу према надлежним државним органима о проблемима који нијесу у оквиру њене надлежности, али су од интереса за локалну самоуправу“, нас 1/3 одборника СО Бар смо сматрали да Општина Бар мора исказати своје мишљење у вези са приватизацијом ових значајнијих привредних предузећа. Без било какве жеље да Скупштина пресуђује преиспитујући Одлуке државних органа за које нисмо надлежни, већ са циљем да се расправимо и учинимо транспарентним све појединости у вези истих и предложимо евентуалне закључке и иницијативе. Зар државни интерес није и интерес општине Бар ? Зар државу Црну Гору територијално не чине све њене Општине, функционално сви њени Органи па и Органи локалне самоуправе, а персонално сви њени грађани па и ми одборници Скупштине који представљамо најмање трећине грађана Бара – запитао се Алигрудић.
Одборник Гојко Ђурашић (СНП) је рекао да његова партија сматра да је предсједница Скупштине општине Бар „видовита“, када унапријед зна да неће бити кворума, а дан раније отказује сједницу Скупштине, иако исту није ни заказала па јој то право и не припада.
Исто мисли и одборник Нове Саво Вујошевић, који наводи да није тачно да сједница Скупштине општине Бар, заказана за 12.11.2013.године у 10,00 часова, није сазвана у складу са Законом, односно законским прописима. Такође , на самој сједници СО, биће утврђен кворум па зависно од тога, има ли кворума – или нема, сједница може бити одржана – или одложена, за најдаље 15 дана, а све у складу са Статутом и Пословником о раду СО Бар.

-На захтјев једне трећине  одборника, 15.10.2013.године, поднијет је Захтјев за сазивање сједнице СО Бар. Пошто предсједница парламента није сазвала сједницу у законском року од 15 дана, ми смо 31.10.2013.године, сазвали сједницу Скупштине општине Бар, за 12.11.2013.године у 10,00 часова. Уз сазив смо доставили, истога дана, свим институцијама захтјеве за материјал који треба да нам доставе, као и дио материјала који смо предали уз ургенцију скупштинској служби, односно предсједници Скупштине општине Бар и Секретару Скупштине општине 01.11.2013.године. Поступајући по нашем Захтјеву и ургенцији који смо уредно доставили предсједници и секретару  СО Бар, скупштинска служба је на основу истог, доставила свим одборницима позиве  и  дио прибављеног материјала за сједницу Скупштине општине Бар, заказану за 12.11.2013.године у 10,00 часова. Позивајући се на законску одредбу да се уз сазив достави материјал, па због тога наводно, сједница није могла бити сазвана, најблаже речено је смијешна. Чланом 71. Став 7. Пословника о раду СО Бар, прописано је „ Изузетно, материјал за предложени дневни ред, ако није приложен уз сазив, може се доставити у краћем року или на самој сједници“. Пошто се овдје ради о изузетној ситуацији, јер материјал који је потребан за сједницу није код нас опозиционих одборника, него код надлежних државних и општинских Органа, односно код владајуће коалиције, самим тим  исти су дужни да поштују законске прописе и да Скупштини општине Бар и одборницима доставе тражени материјал. Због чега нису доставили материјал за сједницу, или због чега се врши класична опструкција у вези са доставом материјала, од стране владајуће коалиције, нама је сасвим јасно, а јасно је и грађанима Бара и Црне Горе- истакао је Вујошевић.

Он је позвао владајућу коалицију да не бјежи са заказане сједнице СО Бар, да се бар мало уозбиљи и да коректно и одговорно расправимо теме, које су врло значајне за наш град и грађане Бара.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here