Насловна Политика Весковић: Власти у Црној Гори манипулишу мањинама

Весковић: Власти у Црној Гори манипулишу мањинама

0
ПОДИЈЕЛИ

Власт у Црној Гори злоупотребљава мањине, а средине у којима оне чине већинско становништво су најнеразвијеније, оцијенио је члан Предсједништва Покрета за промјене (ПЗП) Рифат Весковић.

veskovic

Он је на конференцији о политичкој манипулацији и злоупотреби мањина у држави, казао да су партије мањнских народа углавном „продужена рука“ владајуће странке.

Весковић је рекао да се усвајају законски текстови и други документи који „само декларативно“ уређују положај мањина, док је ситуација у пракси много другачија и положај мањина се стално погоршава.

Према његовим ријечима, државни званичници причају о мултинационалној, мултиконфесионој и мултиетничкој држави, али се „права мањина злоупотребљавају“.

Весковић је казао да је мањине неопходно интегрисати, а не одвајати.

„Мањине је неопходно интегрисати а не подспјешивати њихове разлике и правити од њих исфрустриране заједнице, које су незадовољне и онда када би могле бити задовољне“, поручио је он.

Весковић је рекао да је приликом обиласка села која се налазе у околини Петњице, Берана и Рожаја разговарао са локалним становништвом, наводећи да „тамо као да је вријеме стало“.

Према његовим ријечима, грађани у тим дјеловима државе још живе у страху. „Ти људи живе под стегама, они су и даље застрашени, тамо још траје прича из деведесетих“.

Весковић је навео да су мањине „продужена рука“ Демокртске партије социјалиста (ДПС), односно, како је навео, мањинске партије попут Бошњачке странке (БС) су „ћерка партија“ ДПС-а.

Он је објаснио да БС није представник бошњачког народа, већ само једна од политичких партија.

Бошњака, како је навео, има и требало би да буде и више у другим странкама.

Према ријечима Весковића, док је ДПС био јединствен мањине му нијесу биле потребне, додајући да су од 1997.године и раскола у тој странци почели перфидно да придобијају мањине на различите начине,“ па и кроз формирање разних политичких и парадржавних субјеката“.

„БС је формирана мјесец прије референдума“, рекао је он, и подсјетио да су у том периоду формиране и друге парије за све мањинске заједнице у држави.

Вексовић је указао и на формирање других организација за заступање мањина, којима, како је навео, управља ДПС. „Формиране су ради интереса ДПС-а, а не мањинских народа“.

Он је рекао да се стварни положај мањина у држави, за разлику од декларативне приче, стално погоршава.

„Средине у којима доминантно живе мањине су најнеразвијеније“, сматра Весковић, указујући на стање у Улцицњу, као општини са најнижим зарадама, али и на Петњицу.

Петњица се, како је поручио, не може ни урачунати у ту категорију, јер она „готово да не постоји“.

Весковић је казао да је Општина Петњица требало да буде формирана током деведесетих година када је још имала становника, а не сада „кад тамо никога нема“.

Та Општина је, како је оцијенио, формирана игром ДПС-а.

„Становника из Петњице има више у Луксембургу, него што их је у Петњици“, закључио је он.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here