Насловна Друштво Венецуеланска Уставотворна скупштина преузела и Конгрес

Венецуеланска Уставотворна скупштина преузела и Конгрес

0
ПОДИЈЕЛИ

Венецуеланска Уставотворна скупштина преузела је још већу власт у земљи, министри западних држава осудили ту одлуку, jављају агенције. 

Уставотворна скупштина Венецуеле преузела је још већу власт прогласивши се телом које је надређено свим другим државним институцијама, укључујући и Конгрес, који контролише опозиција, што је осудило 17 министара спољних послова западних земаља, укључујући и више од 12 латиноамеричких.

Тај декрет донет је у Венецуели у уторак, неколико сати пошто су делегати у скупштини окачили фотографије некадашњег социјалистичког председника Венецуеле Уга Чавеса.

Висока званичница владајуће Социјалистичке партије и председница Уставотворне скупштине Делси Родригес рекла је да се новим прописом Конгресу забрањује да предузме било шта што би утицало на законе које је донела новооснована Уставотворна скупштина.

Министри спољних послова 17 западних земаља осудили су нову Уставотворну скупштину Венецуеле, наводећи да њихове владе неће признати то тело.

Дипломате су се састале у главном граду Перуа како би разговарали о политичкој ситуацији у Венецуели и изразили подршку новим преговорима владе и опозиције.

С друге стране, 11 латиноамеричких држава, чији су се представници окупили у Каракасу, подржали су формирање Уставне скупштине Венецуеле, оценивши то као „суверен акт“.

Уставотворна скупштина је конституисана у петак, 4. августа, упркос оштрим критикама из ЕУ, САД и других држава, и бојкоту опозиције, која ту скупштину сматра средством за уводјење диктатуре лидера Венецуеле Николаса Мадура.

У Венецуели се од 1. априла одржавају готово свакодневни протести током којих је погинуло најмање 120 људи, док су стотине људи ухапшене.

Дијего Марадона изразио подршку председнику Николасу Мадуру

Легендарни аргентински фудбалер Дијего Армандо Марадона изразио је подршку венецуеланском председнику Николасу Мадуру, рекавши да је спреман да се бори на његовој страни.

„Ми смо чависти (присталице бившег председника Венецуеле Уго Чавеза) до краја живота. Уколико Мадуро то нареди, обићи ћу војну униформу и борићу се за слободу Венецуеле, борићу се против империјализма и оних који желе да покоре наше заставе, које нам толико значе“, написао је Марадона на свом профилу на Фејсбуку.

„Живели прави грађани Венецуеле, а не они који подржавају десничаре“, навео је он.

„Живео Чавез, живео Мадуро, живела Револуција!“, написао је Марадона.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here