Насловна Насловна Вељовић нови начелник Генералштаба Војске Црне Горе?

Вељовић нови начелник Генералштаба Војске Црне Горе?

8
ПОДИЈЕЛИ

Секретар Вијећа за националну безбједност и бивши директор Управе полиције Веселин Вељовић, према поузданим сазнањима Антене М, требало би да до краја године дође на мјесто начелника Генералштаба Војске Црне Горе.

Према незваничним наводима са њим је на ту тему већ разговарао министар одбране Предраг Бошковић.

Актуелни начелник Генералштаба ВЦГ генерал-пуковник Љубиша Јокић, како сазнајемо, одлази у Кину за војног представника Црне Горе. Он је дужност начелника Генералштаба обавља од јануара ове године. Управо је за вријеме његовог мандата војска Црне Горе постала дио окупационих снага НАТО-а, застава злочиначке огранизације подигнута испред Министарства одбране и касарни Црне Горе, забрањено обиљежавање годишњице бомбардовања у касарнама Црне Горе и обилазак споменика првој жртви НАТО бомбардовања Саши Стајићу у Даниловграду. Он је одговоран и за отпуштање 30 војника из Војске Црне Горе.

Начелника Генералштаба поставља и разрјешава Савјет, а он одговара министру за стање у Војсци.

За начелника може бити постављен професионални официр, а Веселин Вељовић је завршио Војну академију копнене војске те докторирао на Факултету безбједности у Београду, наводи Антена М. Вељовић је међутим јавности познат на другачији начин. Један од протагониста чувене афере „Лименка“ за коју неће сносити одговорност, због застаре. Од децембра 1995. до октобра 2005. године, био је командант Специјалне антитерористичке јединице (САЈ). За тај период везана је још једна афере, Црне тројке. Подсјетимо, августа 2013. године бивши припадник специјалне полицијске јединице и некадашњи руководилац службе обезбјеђења спушког затвора Брајушко Брајушковић, оптужио је Вељовића да је био организатор такозваних „црних тројки“ које су, према његовим ријечима, пребијале неподобне новинаре и опозиционаре.

За разлику од свог академског СиВи-ја Вељовић је грађанима познат као најповјерљивији војник премијера Душка Марковића, задуженог за тзв. „црне“ операције, као што су заштрашивање, пребијање и ликвидације новинара, активиста НВО, опозиције, логистику шверца цигарета, дроге, оружја, разбијања демонстарација, заштиту режимских мафијашких кланова, крађу на изборима, прикривање извршилаца тешких кривичних дјела, заташкавање компромитујућих афера за режим.

Подсјетимо и да је у априлу ове године изјавио да је црногорска полиција (тада је био на челу САЈ-а) током НАТО агресије 1999. године била спремна да нападне Војску Југославије и изазове грађански рат. Прави је парадокс да дође на чело наследнице те војске човјек који је некад планирао напад на њу.

8 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Има ли овај Бановић нешто против овог постављења? Не знам, само питам.

 2. 0
  0

  Ово што се код нас зове војска је само приправна јединица за домаћу употребу или злоупотребу. Вељовић је више склон овоој другој намјени, ако затреба.

 3. 0
  0

  Аман, људи, да ли се ово неко спрда и са војском (оно мало што је ње остало) и са државом???? Јесте завршио ВА КоВ, али на којим је дужностим био и у ЈНА и у ВЈ и са који чином се скинуо и прешао у полицију????

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here