Насловна Мозаик Велике мачке су пореклом из Азије, не из Африке?

Велике мачке су пореклом из Азије, не из Африке?

0
ПОДИЈЕЛИ

tigar

Древна лобања пронађена на Тибету показује да велике мачке порекло воде из централне Азије, а не Африке као што се до сада веровало, кажу палеонтолози.

Фосил стар од 4,1 до 5,95 милиона година је најстарији остатак велике мачке икада пронађен. У Танзанији је откривен део зуба стар око 3,8 милиона година.

„То указује да велике мачке имају дубље еволутивно порекло него што се раније веровало“, рекао је вођа студије Џек Ценг са Универзитета Јужна Калифорнија.

Велике мачке или „Пантхеринае“, пише АФП, су тигрови, лавови, леопарди, снежни леопарди и јагуари.

О њиховој еволуцији жестоко се дебатовало, нарочито због скромних фосилних остатака који би могли да пресуде.

Ценг је са колегама палеонтолозима лобању пронашао 2010. у удаљеном региону између Тибета и Пакистана. Лобања је била скривена међу другим костима које је највероватније нанела река.

После три године анатомских поређења са другим фосилима и ДНК анализа како би се направило породично стабло, тим је био убеђен да је лобања припадала одвојеној врсти. Међу модерним великим мачкама, најближи јој је снежни леопард.

Откриће наводи на закључак да су „Пантхеринае“ потекле из централне или северне Азије пре 16 милиона година. Живеле су у планинама и храниле се изванредним врстама попут тибетанске плаве овце.

Мачке су потом прешле у југоисточну Азију, где су се развиле у леопарде, тигрове, снежне леопарде, а у каснијим сеобама преко континента еволуирале су и у јагуаре и лавове.

Раскол са врстом „Фелинае“, групом коју чине кугуари, рисеви и домаће мачке, десио се пре шест милиона година.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here