Насловна Политика Већина грађана Србије против санкција Русији

Већина грађана Србије против санкција Русији

0
ПОДИЈЕЛИ

Србија ће постати пуноправни члан Европске уније за пет до десет година сматра 40,9 одсто грађана, а њих 57 одсто оцјењује да Србија неће бити приморана да уведе санкције Русији, показује посљедње истраживање „Нинамедије рисрч“ за „Политику“.

beograd

Грађани Србије су у истраживању које је обављено од 15. до 20. јануара, на узорку од 1.058 испитаника, изнијели став да Србија неће бити приморана да уведе санкције Русији у шта вјерује више од половине испитаника – чак 57 одсто, трећина испитаника, њих 33 одсто верује да ће притисци из ЕУ приморати на то, док 10 одсто не зна одговор.

На питање до када ће Србија постати чланица ЕУ 40,9 одсто грађана одговорило је у периоду од пет до десет година, највећи оптимисти – њих 18,2 одсто, мисли да ћемо то постати за мање од пет година, а 11,9 одсто испитаних да ће се то десити за више од 10 година.

Као главног савезника Србије, 38,5 одсто испитаника види Русију, а 16,1 одсто Кину. Далеко од ове двије земље налазе се Њемачка – 5,4 одсто и Грчка са 4,3 одсто, док Французе као савезнике види 2,9 одсто грађана Србије. Занимљиво да чак 15 одсто испитаних не зна или мисли да Србија нема савезнике.

Јелена Јојкић, извршни директор „Нинамедије рисрч“, каже да су добијени подаци веома слични претходно рађеним истраживањима о процјени времена када би Србија могла да постане чланица ЕУ.

„То указује на стабилност процјене грађана Србије када ће Србија ући у ЕУ“, објаснила је Јојкић.

„Став да притисци из ЕУ неће приморати Србију да уведе санкције Русији у највећој мјери подржавају испитаници старији од 60 година, са највише завршеном основном школом, пензионери, као и испитаници са примањима мањим од 15.000 динара“, каже Јелена Јојкић, која додаје да до сада ова агенција није радила истраживање јавног мјења о овој теми.

Она наглашава да млади од 18 до 29 година, са махом завршеном средњом школом, највише вјерују да ће Србија, због рата у Украјини, морати да уведе санкције Русији.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here