Насловна Политика Ватикан: Нова два случаја посједовања ,,дјечије порнографије“

Ватикан: Нова два случаја посједовања ,,дјечије порнографије“

0
ПОДИЈЕЛИ

Ватикан, који се још бори са посљедицама великог педофилског скандала у Католичкој цркви, открио је два случаја посједовања дјечије порнографије међу својим зидинама прошле године, саопштио је данас главни тужилац Ватикана Ђан Пјеро Милано.

vatikan

Милано, чија званична титула гласи „промотер правде“, у свом извјештају на 50 страна, наводи да је ватиканска полиција истражила два случаја „посједовања материјала који се тиче дјечије порнографије“ код особа које живе или раде унутар града-државе, пренио је Ројтерс.

Тужилац није навео друге детаље, али је портпарол Ватикана рекао да је у једном случају ријеч о Јозефу Весоловском, бившем надбискупу, који је ухапшен прошлог септембра у Ватикану по оптужби да је плаћао секс са малољетницима док је био папски амбасадор у Доминиканској Републици.

Папа Фрањо је одобрио ово хапшење – прво унутар Ватикана у вези са сексуалним злостављањем – како би послао снажан сигнал да чак и високи црквени званичници могу да одговарају, уколико су починили кривична дјела, речено је тада из Ватикана.

Италијански медији су у то вријеме извијестили да је на његовом рачунару пронађена дјечија порнографија.

Он се тренутно налази у затвору гдје чека суђење.

Портпарол Ватикана није открио детаље о другом случају.

Католичка црква је погођена скандалом сексуалног злостављања дјеце које су починили свештеници широм свијета у протеклих 15 година.

Папа Фрањо је заузео став нулте толеранције према злостављању које су починили свештеници над дјецом од како је 2013. године на мјесту поглавара римокатоличке цркве наслиједио папу Бенедикта XVI.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here