Насловна Политика Ватикан: Ако нема политичког решења, силом зауставити ИС

Ватикан: Ако нема политичког решења, силом зауставити ИС

0
ПОДИЈЕЛИ

Ватикан се слаже да је сила можда неопходна да се зауставе напади џихадиста Исламске државе (ИС) на хришћане и друге припаднике мањина на Блиском истоку, уколико нема политичког решења, јавио је јутрос британски ББЦ.

vatikan

„Џихадисти су починили геноцид и морају бити заустављени“, рекао је стални посматрач Свете столице при Уједињеним нацијима (УН) у Женеви, надбискуп Силвано Мариа Томаси.

„Потребна је координирана и добро осмишљена коалиција да уради све што је могуће да се постигне политичко решење без насиља. Али, уколико није могуће, онда употреба силе биће неопходна“, рекао је Томаси за сајт америчких католика „Крукс“.

Такву коалицију морале би да чине муслиманске државе на Блиском истоку и да њоме руководе УН , а с циљем да се „заустави ова врста геноцида“.
„У супротном ћемо јецати у будућности зато што нисмо ништа урадили, зато што смо дозволили да се таква страшна трагедија догоди“, навео је Томаси.

Он је приметио да су хришћани били главна мета напада ИС, али сви припадници мањина који су људска бића и чија права морају да буду заштићена.
„Хришћани, јазиди, шиити, сунити, алавити – сви су људска бића чија права заслужују да буду заштићена“, рекао је Томаси.

ББЦ подсећа да се Ватикан „традиционално противи војној интервенцији“, међутим да је папа Фрања осудио погубљења 21 египатског копта који су у фебруару починили припадници ИС у Либији.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here