Насловна Политика Вашингтон страхује од зближавања Берлина и Москве

Вашингтон страхује од зближавања Берлина и Москве

0
ПОДИЈЕЛИ

Вашингтон спрјечава зближавање Русије и Њемачке. Американци су прије свега уплашени због стратешких перспектива сарадње Москве и Берлина јер такав савез може да постане озбиљна конкуренција САД, оцијенио је политиколог Вјачеслав Смирнов.

bijela kuća Вашингтон страхује од зближавања Берлина и Москве

Џорџ Фридман, предсједник приватне америчке обавјештајне компаније Стратфор, која сарађује с ЦИА-ом, објавио је извештај „Европа: унапријед планирани конфликт?“, у којем је навео да је циљ америчких власти да геополитички понизе Русију, пише портал Русија Инсајдер.

Први човjек Стратфора сматра да Вашингтон вјековима чини све да би онемогућио савез Русије и Њемачке.

У свом аналитичком чланку Фридман тврди да управо због тога Бијела кућа тежи да прошири свој утицај у Украјини и у другим земљама које се граниче с Русијом, стварајући тако око ње „санитарни кордон“ који би га спријечавао да се зближи с Европом.

„Њемачка је фактички главни европски опонент Русији у вези с украјинском кризом, макар док је на њеном челу канцеларка Ангела Меркел. Американци су, наравно, веома уплашени стратешким перспективама савеза Њемачке и Русије, јер финансијски капитал Њемачке, њени технолошки ресурси, односно наука и индустрија, могу да се обједине с људским и природним ресурсима Руске Федерације. То би била ‘држава’ економски и војно моћнија од Сједињених Држава“, рекао је за радио Спутњик директор Научно-истраживачког института политичке социологије Вјачеслав Смирнов.

У свом извештају Џорџ Фридман такође пише да САД могу да почну и да достављају оружје Украјини. Притом Вашингтон дјелује ван контекста НАТО јер сваки од чланова алијансе може да стави вето на такву одлуку.

Вјачеслав Смирнов сматра да испорука оружја Украјини може мало тога да промијени.

„Питање испоруке оружја Украјини је у највећој мјери ствар пропаганде. Испорука оружја у земљу у којој нема нормалне армије, способне за ратовање, може мало тога да промијени. Само ће војска имати више трофеја које ће им дати амерички партнери“, рекао је политиколог.

Истовремено он не искључује могућност да се америчко оружје испоручено Украјини прије или касније нађе у рукама бораца Исламске државе у Сирији.

„Оружје може да се нађе у рукама Исламске државе негдје у Сирији, то није искључено, имајући у виду економску ситуацију у Украјини и предузимљивост низа генерала украјинске армије. То су особености Украјине као економске ‘црне рупе’. А Американци нису заинтересовани за то да се њихово оружје нађе у рукама Исламске државе“, закључио је Вјачеслав Смирнов.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here