Насловна Политика Вашингтон: Руси могу да прегазе НАТО за 60 сати

Вашингтон: Руси могу да прегазе НАТО за 60 сати

2
ПОДИЈЕЛИ

Америчко Министарство одбране изјавило је да би Русија могла да прегази НАТО за 60 сати, али тврди да би то било теже после 2017. године, преноси Спутњик.

Помoћник заменика министра одбране за Русију, Украјину и Евроазију Мајкл Карпентер потврдио је фебруарску анализу корпорације ”Ранд“ која тврди да би руским трупама било довољно највише 60 часова да стигну до престоница Естоније и Летоније.

„Нисам у току да смо напреднији сада него у време објављивања извештаја“, рекао је Карпентер на састанку Одбора за спољне односе америчког Сената, „али сам сигуран да ц́емо то бити до краја 2017, када будемо имали додатне снажне оклопне борбене бригаде на источном крилу пакта“.

У извештају се закључује да онако како је НАТО тренутно размештен он не може успешно да брани територију својих најизложенијих чланица и позива се на распоређивање отприлике седам бригада на Балтику.

Карпентер је додао да Пакт ради на јачању одбрамбених положаја у Источној Европи, али да Русија има географску предност.

„Русија очигледно има предност у растојању и времену уколико би одлучила да буде агресор у Балтичким земљама“, навео је он. „Ми настојимо да прерасподелимо снаге, заједно са војном опремом, да бисмо могли боље да спречимо руску агресију“, наводи „Викли стандард“ изјаву Карпентера.

Пољска и друге НАТО чланице почеле су у понедељак десетодневне војне вежбе, најскупље у Источној Европи од Хладног рата. Истовремено, Русија нагомилава своје оружане снаге у близини Украјине и упозорила је на било какво повећање присуства НАТО-а у близини својих граница.

У јулу ће се земље-чланице НАТО-а састати на самиту у Варшави, где ће „одлучити о појачавању механизама одвраћања и одбране НАТО-а и појачању напора за пројектовање стабилности ван својих граница“, наводи се у изјави за медије.

ПОДИЈЕЛИ

2 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Uvijek kada im trebaju pare za vojni budžet ili kada Americi treba dodatna narudžba ofanzivnog (čitaj veoma skupog) oružja i posla za vojnu industriju, počne kuknjava o mogućoj agresiji od (koga bi drugo) Rusije. Na taj način dobijaju mnogo narudžbi, razvijaju svoju vojnu tehnologiju i putem toga jačaju svoj uticaj na druge države. Takođe, oni dobro znaju da, ukolilko Rusija obuzda njihove vazdušne snage, oni nemaju nikakve šanse da u nekom zamišljenom konvencionalnom ratu prođu kao pobjednici. U stvari svi dobro znaju da takvog rata nikada u istoriji neće, niti može, biti. Sve ovo je igra u kojoj jedna strana nastoji da pojača dominaciju a druga strana da se što više izoluje i privredno podrije.

  2. 0
    0

    ruska „agresija“ je vec pocela, ali vi to od vaseg straha, bunila i fantazije ne vidite…Pozdrav iz Sombora.P.S. nismo vam zaboravili onih 72 dana i noci aeromitinga iznad naseg grada. to uvek imajte u vidu. tada niste dobili po zubima onako kako je trebalo, nemojte da vas to prevari.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here