Насловна Издвојено Васељенски сабор?

Васељенски сабор?

12
ПОДИЈЕЛИ
Ходочасник храни галебове

Пише: Никола Маловић

Галеб Larus cachinnans је највећа медитеранска птица, с распоном крила од метар и кварат, и са тежином до килограм и по. Морска и приморска дешавања снима одозго сивкастожутим оком, с цинобер очним прстеном, а има и жути кљун карактеристичан по већој црвеној мрљи с доње стране. Тај кљун може да науди, без све шале.

Зато сам на путу трајектом из луке Уранополис до светогорске понте Јованица, одакле ме комби одвезао у Хиландар, посегао за најпознатијим домаћим кексом, обликом управо најдужим, из обазривости да ми неки од стотина галебова који прате ходочаснике случајно не би озлиједио руке којима зарађујем лебац. За разлику од поклоника што икони Богородице Тројеручице хрле по десети, двадесети, тридесети пут, и имају искуства с галебовима, нисам знао до које су мјере галебови избирикани, што је бокељски глагол за извјежбаност. Но се на путу у монашку републику, и из ње и повратку, показало да су то редом птице Божије, у стању да кљуном не науде никоме док понуђене јестивости узимају из руку…

Из Хиландара се човјек никад не враћа у свијет исти. Ко је био зна, сазнаће ко ће тек ићи.

Са 30-метарског пирга Св. Саве види се море, које нас тематски повезује са изузетним датумом у историји православља, јер се након више од 1000 година недалеко од Хање на острву Криту у тренутку писања овог текста одржава православни сабор. Да ли се ради и о свеправославном?

Амбицију да то буде управо свеправославни – имао је Константинопољски патријарх Вартоломеј, познат по претензијама за првенство међу ортодокснима. Но од 14 аутокефалних православних цркава, не учествују Руска, Бугарска, Грузијска и Антиохијска црква. По томе сусрет на Криту може бити само припрема за будући Велики и Свети Сабор, јер је глас сваке Помјесне цркве, било велике било мале, важан, и пресудан.

У прошлости су Саборе сазивали василевси. Проблематично је стога Вартоломејево предсједавање скупом на којем се налазе и представници СПЦ. Човјек који се канда прогласио православним папом огријешио се охохо о 45. Апостолско правило које казује да „епископ или презвитер или ђакон који се моли са јеретицима, треба да буде одлучен“. Мало је рећи да Његова светост шурује са папом. Он саслужује са папама у множини, поодавно.

Разлог за отказивање четирију цркава од учешћа на сабору лежи у очекиваном пропагирању екуменистичке јереси. У историји су се Сабори сазивали да би разобличили ову или ону јерес, дочим је – колико се то може ишчитати – Критски сабор сазван да би се дебото озаконила јерес екуменизма. Четири ортодоксне цркве одбиле су унапријед да имају било какве везе са тзв. Свјетским савјетом цркава, будући да компромиса са теолошким одступништвом, или теолошким застрањивањивањем, не може бити.

Монаси из манастира Есфигмен једини су Светогорци који не помињу име патријарха Вартоломеја током литургијске службе. Не једном, нашли су се (стога) на удару, чак и световних грчких власти.

Савјетници нашег пак патријарха, митрополит Амфилохије и владика Иринеј, најбоље знају зашто су под руку одвели Његову светост Иринеја на Крит, када до 9. јуна није био усвојен ни један предлог СПЦ у вези са Сабором, што је био довољан разлог за неодлазак. Неко би рекао: ако Руси не долазе, како Срби могу? Ипак могу, јер је свака православна црква аутокефална, била велика или мала.

За крај је занимљиво сазнати да је Константин Малофејев, предсједавајући Надзорног одбора међународног центра Катехон, објелоданио како су се прије множине патријараха на Крит искрцали припадници америчких обавјештајних служби. Да ли оно што патријарси иза затворених врата данас причају о духовном истоку и духовном западу чује само Бог? Не бих рекао.

12 КОМЕНТАРИ

  • 0
   0

   Латинична Сандра, шта ти знаш о вјери Православној?!
   Кухај ручак и пази да ти не загори.

 1. 0
  0

  Постоје фанариоти и неофанариоти. Фанариоти су углавном рођени Грци Цариграђани или Грци цариградског кроја, а неофанариоти су они, како је Буловић на неком конгресу у Грчкој дефинисао, који се ”роде као Срби а хоће да умру као Грци”,тј. не како је Бог рекао и благословио, него како њиховој одрођеној сујети повољи. Нашим неофанариотима је пречи Фанар од Пећке Патријаршије и Светог Саве, Фанар који је од касног средњег вијека до 20. вијека отворено радио на гашењу српске аутокефалије и уништењу светосавског духа у српском народу. Данас то ради преко рођених Срба који хоће да умру као Грци. Пази, проповиједају некакав анационални ”уранополитизам” насупрот етнофилији као природној љубави према своме народу у који их је Бог поставио, а онда не кажу чак ни да желе да умру као православни хришћани, него као Грци! И истовремено псеудотеолошки, на утук владици Николају и о. Јустину, сплеткаре и манипулишу са тобожњим словенским ”етнофилетизмом” као ЈЕДИНОМ и најопакијом јереси са којом српски епископат треба да се бори у своме политики и национално рашчереченом и раскубаном народу!? И сами говоре међусобно на грчком и препиру се на грчком. И мало је то што хоће да умру као Грци него и свима нама то намећу, цијелој Цркви, српске попове одијевају у грчке мантије и шешириће, називају их не попови него презвитери, намећу грчко појање, цариградске екумењарске школе,цариградски образац мишљења по мјери евроатлантиста, цариградску етикецију и луксуз финансиран обилато из америчког Новог Вавилона.

 2. 0
  0

  ”…Исто тако да Бог даде и ономе који би вас од вјерности к БЛАГОЧЕСТИВОЈ и ХРИСТОЉУБИВОЈ Русији одлучити поискао и свакојему, ако би се који из вас Црногорацах и Брђанах нашао да помисли одступити од покровитељства и наде на јединородну и јединовјерну нашу Русију да Бог да јаки те од њега живога месо отпадало и свако добро временито и вјечно одступило“. Ово су посљедње ријечи у тестаменту св, Петра Цетињског. Ако је те ријечи изрекао архијереј једине епархије Пећке Патријаршије, која послије турскофанарског насилног укидања Патријаршије и замјењивања српских архипастира грчким није признавала ни узурпаторску власт Фанара ни власт турског султана, то треба да буде наук свима нама.

 3. 0
  0

  Ево нама Гргура и Максима Бискупића, гојенаца Јевтићевих и саучесника вијећа крићанског, ђе траже скраћење дугих постова и дугих молитава.http://slobodnahercegovina.com/vladike-grigorije-i-maksim-dugacak-post-kao-i-duge-molitve-nisu-nuzno-znamenje-poboznosti/ А кад се пости и молитве скрате, којима се једино ”изгони род онај”, и женидба је бискупића на видику. И-хаа!

 4. ДЈЕЛИЋ РЕАКЦИЈЕ ИЗ РПЦ НА НАСТУП ПОГЛАВАРА СПЦ НА КРИТУ
  0
  0

  На так называемом «Всеправославном соборе» на Крите, таковым не являющимся, произошло неизбежное: украинский вопрос все-таки был поднят, несмотря на все заверения в обратном со стороны Константинопольской Патриархии. Правда, поднял его не Константинополь, а его столь же прозападный партнер. Известный либерал и модернист, патриарх Сербский Ириней сделал громкое антиканоническое заявление на эту тему.

  А именно: он публично провозгласил, что украинская проблема – это не только проблема Украины, или России, но проблема всего мирового Православия, и выразил надежду на то, что ее решению будет способствовать патриарх Константинополя Варфоломей (на ютубе уже успели удалить видеозапись этих его слов: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=hEpAk7IN-aA).

  Мы не должны заблуждаться насчет того, что это лишь частное мнение. Такие люди прекрасно знают важность данной проблемы, и просто так ничего не говорят. Это явная подготовка общественного мнения к экспансии Варфоломея на Украину.

  Заметим, что вмешательство в дела иной канонической территории строжайше запрещено православными канонами. Украина – это каноническая территория Московского Патриархата. Заявления о том, что это не так, что проблемы на территории Украины должен решать Варфоломей – это грубейшее попрание канонов. Впрочем, патриарх Ириней давно перестал считаться с ними, и за это давно должен быть лишен сана. Он, например, поджигал иудейскую менору, после чего должен бы был быть лишен сана и стать простым монахом (см. Общество блаженной Матроны просит Предстоятелей Поместных Церквей дать оценку действиям патриарха Ирине).

  Да ли нам се то припрема предложено украјинско рјешење и овдје у Монтенегру?

  • 0
   0

   Сплеткарошу, шта је то изјавио патријарх српски Иринеј на Криту у вези Украјине-цитирајте! Ко је ово сто сте и испред кога написао?! Да ли је то потекло из РПЦ? Снимак је уклоњен?!
   Маните се будалаштина и оговарања.

 5. 0
  0

  Ево како због дотичне изјаве српског патријарха на Криту званично сеире украјински расколници тзв. Укропатријархата – Однако глава информационного управления УПЦ Киевского патриархата, архиепископ Евстратий Зоря … отметил, что с точки зрения канонов исторической традиции для признания автокефальной православной Церкви в Украине достаточно Томоса (соответствующего указа) Вселенского патриарха. Он напомнил, что Сербский патриарх Ириней во время Собора сказал журналистам, что ситуация в Украине – это не только внутреннее дело Московского Патриархата, а касается всей Православной Церкви, поэтому Вселенский патриарх Варфоломей I может предложить решение этого вопроса. http://apostrophe.com.ua/article/politics/2016-06-28/glavnoe-dostijenie-sobora-na-krite-v-tom-chto-on-voobsche-sostoyalsya/5827

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here