Насловна Политика Варуфакис: Гласао сам за реформе зарад јединства Сиризе

Варуфакис: Гласао сам за реформе зарад јединства Сиризе

0
ПОДИЈЕЛИ

Бивши грчки министар финансија Јанис Варуфакис објаснио је да је за други пакет реформи у грчком парламенту јутрос гласао зато што му је стало до јединства Сиризе и што жели да подржи премијера и новог министра финансија.

Janis Varufakis

Мој циљ је, упркос суштинском неслагању са нашим акцијама после меморандума, одржавање јединства Сиризе и подршка (премијеру) Алексису Ципрасу и (министру финансија) Еуклиду Цакалотосу„, истакао је Варуфакис у интервјуу објављеном данас на вебсајту „Прес проџект“.

Он је, међутим, изразио уверење да његов глас неће помоћи влади у остваривању заједничких интереса, а то је зато што је, како наглашава, споразум који је постигнут на самиту еврозоне, и који подразумева два пакета мера, предодређен да пропадне, преноси грчка агенција АНА.

Варуфакис објашњава да је рано јутрос гласао за други пакет реформи да би помогао својој партији да добије на времену како би могла да испланира како ће се даље супротстављати ауторитаризму и узрокованом продубљивању кризе.

Бивши министар финансија је прошле недеље гласао против првог сета оштрих мера које су укључиле значајно повећање пореза на продају и ступиле на снагу у понедељак, али је јутрос, после жустре вишечасовне расправе и Ципрасовог ватреног говора у парламенту, гласао за нове реформе.

Грчки парламент усвојио је рано јутрос предлог закона о другом сету реформи које су нужне да би се покренули преговори о трећем пакету међународне помоћи Атини, а гласање је изнело на видело дубоке поделе у владајућој Сиризи.

За нацрт закона гласало је 230 од укупно 298 посланика грчког парламента, а од 63 који су били против, 31 их је било из редова Сиризе, док је пет посланика било уздржано, јавила је грчка агенција.

Број посланика Сиризе који реформе виде као издају платформе против штедње која је њихову странку довела на власт у јануару и који су и јутрос рекли „не“ реформама, сада је благо опао са 38, колико их је гласало против првог сета оштрих мера, али и даље чине скоро четвртину од укупног броја посланика те партије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here