Насловна Друштво Вартоломеј, Кирил и Иринеј на освештању Саборног храма у Бару

Вартоломеј, Кирил и Иринеј на освештању Саборног храма у Бару

1
ПОДИЈЕЛИ

Митрополит црногорско-приморски амфилохије најавио је јуче, на прослави Дана светог Јована Владимира, да ће освештавању Саборног храма у Бару, 25. септембра, присуствовати васељенски патријарх Вартоломеј, патријарх московски Кирил, српски Иринеј, јерусалимски Теофил и престојатељи и представници свих помјесних православних цркава.

Улицама Бара синоћ је прошла свечана Литија у славу Божију и у част Светог Јована Владимира, зетскога краља мученика.

Литију су предводили митрополит Амфилохије и епископ бихаћко-петровачки Атанасије са многобројним свештенством, а у свештеном входу учествовало је више хиљада вјерника.

На остацима ранохришанског храма који се налазе у центру града, вјерницима се обратио митрополит Амфилохије, ријечима да је Свети Јован Владимир упамћен по томе што је свој кратки земни живот и своју кратку владавину утемељио на ономе што је вјечно и непролазно.

„Његов темељ и његова основа је прије свега живи и истинити Бог, Христос Господ, Онај који је себе жртвовао за живот свијета, и васкрсли из мртвих који је подарио сјеме, квасац вјечнога живота“, казао је митрополит црногорско-приморски.

Он је казао да Свети Јован Владимир није на пијеску темељио свој дом, своју грађевину, свој народ и државу.

„Него је темељио на тврдом станцу камену, који зидари овога свијета обично одбацују, али он увијек изнова постаје камен темељац грађевине човјечанства, рода људскога и свеукупне Божанске творевине. Он се уградио у наше биће, историјско и духовно, и морално. Он је један од живих свједока Божје, вјечне и непролазне свјетлости. Видио је Божју свјетлост и њом се просвијетлио, и кренуо путем који води у живот вјечни“, казао је Амфилохије.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Biće to prilika da vidimo i potvrdimo u kakvom su odnosu Srpska pravoslavna crkva i Mitropolija Crnogorsko primorska s Ruskom crkvom. Isto tako, vidjećemo da li će i na koji način u svečanosti osvećenja hrama Svetog Jovana Vladimira učestvovati organi CG?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here