Насловна Друштво Варади: И тужба и контратужба биће одбачене

Варади: И тужба и контратужба биће одбачене

0
ПОДИЈЕЛИ

Професор међународног права, академик Тибор Варади сматра да ће и хрватска тужба и српска противтужба за геноцид пред Међународним судом правде ће бити одбачене. Tibor-Varadi

Варади је у изјави за Мађар со подсјетио да су се почетком деведесетих година догађали страшни злочини и у Хрватској, али да за разлику од Босне и Херцеговине, тибунал у случају Хрватске тужбе против геноцида није поднио, преноси Танјуг.

„Не само да нико није осуђен за геноцид почињен у Хрватској, него нико није ни тужен за геноцид. Због тога није вероватно да ће МСП осудити било Србију, било Хрватску, јер је надлежан само за случајеве геноцида“, каже Варади.

Констатовао је да је чињеница да су у фокусу биле државе, а не појединци, резултирала „прилично чудном атмосфером, у којој су национални симболи постали приоритети“.

Додао је да многи „у процесу нису видјели спор Хрватске и Србије, него хрватско-српски спор, заборављајући да се пресуда не односи на нације, него на државе и на њихове грађане“.

„Ако се, рецимо, Србија прогласи кривом и ако би се обавезала за плаћање ратне одштете, онда би ту одштету плаћали и војвођански Мађари, као и грађани српске националности. А уколико би се кривом којим случајем прогласила Хрватска, одштету би морали плаћати и српски грађани Хрватске, исто као што би је морали плаћати и сви остали грађани“, рекао је Варади.

Сматра да се у великом дијелу јавности уз овај процес везују нереална очекивања.

„Многи су очекивали да ће се напокон испоставити који је од два народа херој, а ко жртва, односно злочинац.Тако нешто се неће испоставити и ја се надам да пресуда неће подржавати оваква очекивања. Постојали су, и постоје српски злочинци као што постоје и мађарски, хрватски, босански, словачки, румунски, њемачки, француски и амерички злочинци. Такође и све нације имају и своје хероје. Треба да размишљамо о појединцима“, наглашава Варади.

Према његовом мишљењу, ако би пресуда одбацила и српску и хрватску тужбу, то би имало „отрежњујући ефекат“, односно „помогло би да се виде не само национални симболи, него и стварност“.

„Наравно, ако се одбаце обе тужбе, то не значи да се није десило ништа што би требало осудити. Догађале су се страшне ствари, чак и ако оне не достижу ниво геноцида. Никако не можемо заборавити на појединачну одговорност. Али, ако се од симбола окренемо према конкретним људима, постаће могуће да у другоме видимо комшију„, закључује Варади у изјави за Мађар со.

Лист подсјећа да ће Међународни суд у Хагу свој суд у парницама у којима се Србија и Хрватска узајамно оптужују за геноцид, изрећи 3. фебруара.

Хрватска је тадашњу Југославију тужила још 1999. године због геноцида почињеног током ратова између 1991. и 1995, док је српска страна контратужбу поднијела 2010. године. Парница је започета у марту прошле године, а саслушања су трајала пет недјеља.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here