Насловна Друштво Ваљда није забрањено сјећати се својих предака који немају гробове

Ваљда није забрањено сјећати се својих предака који немају гробове

10
ПОДИЈЕЛИ

Ваша редакција у претходних неколико бројева није штедјела на папиру поводом предлога за подизање споменика Павлу Ђуришићу и објавила је више текстова о томе, наводи се у реаговању Ивана Милошевића на текстове „Побједе“ поводом предлога за подизање споменика Павлу Ђуришићу.

Основна ваша теза је да је Павле Ђуришић и његова војска дио фашистичке коалиције током Другог свјетског рата, па да му као таквом не припада споменик.

Штавише по вашим текстовима Ђуришић и његова војска налазе се тамо гдје и треба, односно на сметлишту историје и поражених снага. Теза вам почива искључиво на комунистичким изворима,односно школским уџбеницима из Титове Југославије.

Као да се та Брозова Југославија прије двадесетак и више година није распала као кула од карата и то баш због тога што су њени историјски уџбеници кривотворили праве информације о грађанском рату у Црној Гори, али и ратним дешавањима у осталим републикама.

Међутим, тотални крах комунистичке идеологије као да још увијек није спознат у Црној Гори, па се у вашим текстовима маниром освједочених кадрова Коминтерне и УДБЕ и након 70 година од грађанског рата у Црној Гори једна страна проглашава народним благотворима, а друга народним злотворима. Црно бијела историјска слика о том времену коју сте обилато представили домаћој јавности ових дана натјерала ме је да мислим да живим у 1946., а не у 2017. години!

Интересантно је да поштоваоци Титове Југославије и Титових Црногораца на сваки покушај да се грађански рат у Црној Гори прикаже у другачијем свијетлу скачу као опарени и бране се из свих оружја.

Право је чудо како је један догађај прије неколико дана у Горњем Заостру изазвао лавину осуда у вашем листу, као да је на том скупу било хиљаде и хиљаде грађана, а не тек стотињак који су се окупили да се подсјете предака који су страдали и дали главе за краља и отаџбину.

Тачно тако, господо из Побједе, на том мјесту су се између осталих окупили и потомци оних које су ваши идеолошки преци без суда и без милости стријељали у Словенији и закопали у тамошњим јамама.

Ваљда није забрањено сјећати се својих предака који немају гробове и којима су комунисти забранили да имају десетак крштених квадрата под земљом, што припада и најјаднијем живом створу, а камоли не припадницима Југословенске војске у отаџбини који су животе дали за своје идеје и то ништа мање него партизани у које се ви кунете.

Ко сте ви и да након 70 година и након свјетског комунистичког слома (који као да је мимоишао Црну Гору) још увијек не допуштате да се краљевски војници врате у Црну Гору, па барем у виду сјећања и окупљања њихових потомака као што је то прије неколико дана било у Заостру. Не интересује ме да ли неке политичке странке и од Заостра желе да направе политичко позориште, али ме итекако интересује да наши преци имају своје мјесто којем им и припада и да се више не проглашавају издајницима.

Текстови које сте ви недавно пласирали то не дозвољавају и Црну Гору и даље у идеолошком смислу држе заковану у 1946. години!

Не кажем да треба данас из комунистичких шињела ускакати у четничке, али свима нама је данас потребно барем зрно сумње у све оно у шта су нас комунисти учили уназад скоро 70 година. Зашто данашњи Брозов наследници признају да је економски, духовни и политички комунистички програм био погрешан, а једино што је било непогрешиво је да су они били родољуби, док су сви остали били издајници.

Када сте већ посумњали у оне аксиоме, зашто не бисте и у ову потоњу и на тај начин након 70 година пружили руку својој безгробној браћи и коначно излијечили најдубљу црногорску рану створену у несрећном грађанском рату.

Било би претјерано и требало би пуно простора наводити аргументе који говоре у прилог Југословенској војсци у отаџбини и који генерала Дражу Михаиловића и његове војводе стављају на страну антифашиста и савезника. О томе постоји обимна литература, па ко хоће имаће шта да прочита.

Моја је жеља да се већ једном, када је у питању ова тема, избјегне омиљена идеолошка црно бијела слика о добрим и лошим момцима. Нити су на једној страни сви били добри нити су на другој страни сви били лоши момци. Тако кристално јасних позиција нигдје нема у животу, па их није било ни у несрећном грађанском рату у Црној Гори. Наша стварност има много више од двије боје, па је зато не смјештајте тамо гдје јој није мјесто.

Иван Милошевић, новинар и професор философије и један од оснивача Равногорског покрета Црне Горе. 

10 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Заборавио си у тексту напоменути да су споменике у сред касарне Голубовци добили и нацистички војници.

 2. 0
  0

  Slušaj me Miloševiću , još ste nam samo vi ćetnivci falili da ugođaj bude kompletan !
  Niko posle 70 godina od bratoubilačkog rata ne brani nikome da se sjeća poginulih predaka , ali veličati i sprovoditi danas tu nakaradnu ideologiju je prosto nespojivo sa težnjama Crne Gore da bude moderna , građanska , evropska država , jer samo četništvo i ideologija srpstva negira postojanje nacionalnih crnogoraca i Crne Gore kao države koja ima pravo da sama donosi odluke o sebi van tog vašeg srpstva .
  Zato to vaše sjećanje na nesrećnu pogibiju vaših predaka doživljavamo kao povampirenje aveti prošlosti i smetnju građanskom suživotu , dosta je pročitati izvještaj Pavla Đurišića generalu Draži Mihailoviću , đe opisuje koliko su pobili žena i đece , što se radilo u Kolašinski zatvor , po Bjelopavlićima , crnogorskom śeveru , i shvatiti da su ta vaša śećanja traume za veliki broj građana ove države !
  Spomenik koljačima nejači i saradnicima okupatora nećemo u Crnoj Gori , a da se śećate svojih predaka vam niko ne brani .

  • 0
   0

   Звијезде је лакше избројити.
   Но Србина с пјесмом раздвојити.
   Зато слушај, мој Србине брате,
   Црну пјесму испјевану за те
   И за твоје јаде и џелате,
   Да ти пуца срце у комате,
   Да ти бројим јаме безданице,
   Да ти парам братске џигерице,
   За споменик дивљчкијех жеља,
   Кад је Каин убио Авеља.
   Хита свијет да чудеса гледа,
   Али тамо нешто прићи не да,
   То су људска струнала тјелеса,
   Загадила ваздух до небеса!
   То се, брате, описати не да –
   Благо томе ко то није гледа!
   Го је неко ко од мајке рођен,
   Неко крампом у главу погођен,
   Неком лице изјеле лисице,
   Неком гавран однио вилице,
   Неком мушко срце извађено,
   Неком тело није ни нађено,
   Неки нема руку до рамена –
   Линуле би сузе из камена.
   Tу човјеку очи не помажу,
   Над браћом се сестре пренемажу,
   Не познаје жена старешину,
   Ко ће познат нагрдну лешину?!
   Ту син свога не познаје оца,
   Нит’ син оца, нити стриц синовца,
   Нит’ племеник брата Црногорца.

   Је ли икад српска дала раса
   Такво јато манитијех паса

   Друга јама, да је такве није,
   Колике су њене провалије,
   Зинула је у врх Црне Горе,
   Дно је неђе чак у Црно Море,
   Треба име да јој се помене,
   То је Дрина и притоке њене
   …………………………………..
   Дрино водо, бар једно стољеће,
   С тебе Србин воде пити неће,
   Воде пити нити руке прати,

   Шеста ти јама и ломача,
   Историјски манастир Морача,
   Задужбина Стевана Вукана,
   Света лавра у крв окупана!
   Ту се, у тој Божијој звијезди,
   Штаб ђавољи једном угнијезди,
   Па отоле морачки џелати
   Сташе људе ватати и клати.

   Светигора, Манастир и порта,
   Ту се више причешћиват’ грота!
   Јер кад приђеш овој светој кући,
   На обући мораш крв повући,
   Јер је путем крвава прашина
   Од Јаворја па до Колашина,
   Од Пипера па до Прекобрђа –
   Људождери, убила вас рђа:
   Какву правду земљом говористе,
   Зашто своју браћу помористе?

  • 0
   0

   “ Више вреди Шипчић Владе,но Титове три бридаге!!!!
   Ђе је Шипчић с браћом дош’а,није смио прићи Моша!!!
   Ни његове комуњаре,на обале мутне Таре!!!!“
   Оре се пјесме Југословенске Војске у Отаџбини дукљански сатрапу и одроду,
   расо Каинова Братоубилача и Богоубилачка,наследници црвених антихриста Саве Мизаре,Драгице Правице,Јова Капичића,Сава Јоксимовића,Панта Перовића и многих других крволока и јамара,који су крвљу залили сваку стопу Црне Горе,а чији
   духовни потомци,синови и унуци, слуге сатанине и даље као сатрапи непоменика
   владају бесудном земљом-злосрећном Гором Црном -проклетим
   и Богоотпалим Монтенегром!!!Пјевајују их млади људи широм српских крајева истинске Црне Горе и широм Српских Земаља!!!!И пјеваће се уз Божију помоћ
   све више и више!!!!!Не можете нас све пописати,похапсити,затворити,сатрти , послати на нека нова пасја гробља и у нове Богданове крајеве!!!!МНОГО НАС ЈЕ!!!И СВЕ ВИШЕ И ВИШЕ БОЖЈОМ ПРОМИШЉУ!!!!Нека вам се крв заледи када зачујете „Ђуришићу млад мајоре“, „Од тополе па до Равне Горе, „На сред Горе Романије“,“Над Краљевом жива ватра сева“ ,“Шта се оно на Динари сјаји“,“С Богомоље глас се чује“ и МНОГЕ И МНОГЕ ДРУГЕ….Не можете укинути дух који не умире,снагу која не нестаје,вјеру која је само јача и већа!!!!А Господ вам је дао да дочекате, гледате и слушате!!!!На многаја љета!!!!И живјели стотину година!!!!

 3. 0
  0

  Очекивао сам да се неко од Титових јамара из Црне Горе, покаје и призна гријехе над својом браћом.кумовима, комшијама, рођацима .
  Као прво Павле Ђуришић је био један од вођа тринаестојулског устанка у Васојевићима. Када су комунисти почели да спроводе масовне егзекуције над свештеницима, интелектуалцима, напредном омладином, добрим домаћинима, официрима и пензионерима краљеве војске у отаџбини, које су се назвале Лијева Скретања из разлога што су у тим злочинима страдали и комунисти који нису хтјели да убијају најближе, онда је Ђуришић стао у одбрану српског народа у Црној Гори. Штитио их је и од балиста и милиције Османа Растодера. Сви су били против православних Срба.
  Што се тиче сарадње са њемачким фашистима, то је лаж коју су комунисти преко породице Кон пласирали. Како је Павле могао бити сарадник, ако су Њемци када су замијенили италијанске фашисте прво ухапсиле Ђуришића и спровели га у Дахау, одакле је побегао.
  Са усташама и Њемцима су сарађивали Тито и његови. Треба се подсетити 1944.године и сусрета Ђиласа, Велебита са усташама и Њемцима у Загребу о заједничкој борби против четника. Тада су им фашисти дали оружје.
  Као резултат тога споразума, имали смо то да је избјегличка колона из Црне Горе, која се повлачила кроз Босну, према Градишкој испред себе имала усташе и Њемце, иза партизане из Црне Горе, а из авиона су их бомбардовали Енглези, умјесто да бомбардују усташе и Њемце.
  Следеће, нађите једну масовну гробницу коју су четници направили. Што се тиче усташких, то је преко милион прекланих Срба. А ако говоримо о комунистичким злочинима, довољно је да пођете до Словеније и тамо гледате масовне гробнице породица и припадника Војске у отаџбини . Само у Камничкој Бистрици је откривено више од двеста масовних гробница. Ту је и Зидани Мост, Кочевског Рог и остала стратишта, између 25.000 и 28.000 масакрираних. И ми не тражимо освету, већ да се убијени откопају и сахране по хришћанским обичајима, да се ти злочини у Скупштини прогласе за Ратне злочине и да им се направи јединствена спомен костурница, нпр на мјесту гдје је Пасјд гробље.
  Никада ми неће бити јасно да матори зликовци и даље се не кају и не отворе душу. Па убили су заробљене и везане најближе своје. То ни стока не би урадила.

 4. 0
  0

  Četnici:Ante Pavelič je junak Hrvatski Hriščanin Vjernik koji je branijo Hrvatsku i Hrvate od četničkija zločinaca i koji je otvorijo Hriščanski Jasenovac za spas Srba i Ante Pavelič je Hriščanin Hrvat spasioc Srba Božiji Anđeo,zbog toga u Crnoj Gori podignite spomenik Anti Paveliču Hriščaninu Hrvatu spasiocu Srba u Božijoj ljubavi za Srbe Jasenovcu,Hrist Pavelič Gospod Bog Hriščanski Haleluja!!!!!!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here