Насловна Друштво Узори за младе у Србији Ђоковић, Шешељ, Карлеуша, Кесић, Ђинђић и Путин

Узори за младе у Србији Ђоковић, Шешељ, Карлеуша, Кесић, Ђинђић и Путин

1
ПОДИЈЕЛИ

Славни тенисер Новак Ђоковић предњачи као узор младих у Србији, док су поред њега највећи идоли омладине у олој земљи естрадне личности, ријалити звијезде под оптужницама и политичари, показало је истраживање проблема и потреба средњошколаца и студената које је ТИМ Центар из Новог Сада урадио за ЕXИТ.

Дакле, број један домаћи узор и за студенте и средњошколце је спортиста Новак Ђоковић, док је најчешћи узор из иностранства Владимир Путин.

Поред Ђоковића, средњошколци се угледају још и на Војислава Шешеља, Јелену Карелушу, Сергеја Трифуновића, Николу Теслу, Александра Вучића, Марчела, Кристијана Голубовића, Милоша Биковића и Николу Која.

За студенте, узори су поред познатог тенисера и Никола Тесла, Зоран Кесић, Ивана Шпановић, Шешељ, Исидора Бјелица, Владета Јеротић, Зоран Ђинђић, Иво Андрић и Матија Бећковић.

Новац, “везе” и сналажљивост су према мишљењу младих важнији за успјех у Србији од образовања, стручности и вриједног рада, док су срећа и упорност приближно једнако важни, преноси Н1.

Кључни проблем младих у Србији је убједљиво висока незапосленост. За средњошколце поред овога су доминантни још наркоманија, алкохолизам и осјећај да будућност не зависи од њих, уз лош образовни систем и сиромаштво, док студенте оптерећује и пасивност.

Као асоцијацију на ријеч “Србија” млади наводе углавном негативне појмове, а више од двије трећине њих има лоше или ужасно мишљење о животу у Србији. Више од 70 процената ученика и 60 процената студената не вјерује да ће се стање у Србији поправити, док више од двије трећине жели да оде из Србије и живи у иностранству.

Млади најчешће доживљавају вербално, физичко и психичко насиље, док најчешће пријављују економско насиље, а трећина ученика и четвртина студената процјењују мјеста у којима живе небезбједним.

Истраживање је рађено на узорку од 1.931 младих људи, од тога 980 студената и 951 ученик у четири највећа града у Србији, у Новом Саду, Београду, Нишу и Крагујевцу.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here