Насловна Мозаик Узбуна у Ватикану, егзорцисти прете папи Фрањи

Узбуна у Ватикану, егзорцисти прете папи Фрањи

0
ПОДИЈЕЛИ

Мистериозни култ католичких егзорциста, који наводно ради на томе да папа Фрања нестане, узбунио је Ватикан јер га они не желе.

Они наводно желе новог поглавара Римокатоличке цркве.

Они, како преноси Јутарњи лист, не желе папу Фрању који, како сматрају, настоји да модернизује цркву.

Зато му, како се наводи, желе чак и смрт, о којој се „договарају“ са ђаволом.

Плинио Кореа де Оливеира је преминули вођа ултрадесне организације „Традиција, породица и имање“, која делује у Риму, али то што је он умро не значи да његови следбеници нису наставили са својим обичајима.

Де Оливеира је у Рим дошао 1960-их да би устао против сазивања Другог ватиканског сабора, с којим је почела ера покушаја Католичке цркве да се модернизује.

Он је још тада говорио да је то „тренутак у историји који је тужан као и онај кад је Христос умро“ и почео пропаганду са сличним ставовима.

Наводно га је подржао култ следбеника, католичких егзорциста у Бразилу, који посебним каналима с њим контактирају и поштују га.

„Сам Де Оливеира је био у пакту са ђаволом. Тако барем верују његови следбеници, који тврде да њихов преминули ‘вођа’ утиче на ствари попут климатских промена, али и да ради на томе да умре папа Фрања“, наводи Јутарњи.

О овоме пише и Андреа Торнијели на блогу Ватикан инсајдер, а објавио је и више чланака о том култу егзорциста и њиховим веровањима.

Он тврди да култ верује да би католичка црква добила конзервативнијег вођу кад би се решили садашњег папе.

Након што је де Оливеира умро 1995. године, култ се поделио у две групе.

Прва је ова која се нада смрти папе Фрање и генерално се противи његовом начину вођења Цркве, а подржава их група америчких кардинала. Друга је група позната као „Heralds of the Gospel“, коју је основао монсињор Дијаз, и представљају култ обожавања.

Дијаз је био вођа егзорциста који у тајности практикују бизарне обичаје у којима покушавају да комуницирају са ђаволом, но недавно је поднео оставку, упозорава Торнијели.

Раде то тако да, уместо да истерују ђавола из људи као егзорцисти, они га покушавају да га позову међу људе да би преко њих могли ступити у контакт с њим.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here