Насловна Политика Уводећи санкције Русији, Запад је себи дао аутогол

Уводећи санкције Русији, Запад је себи дао аутогол

0
ПОДИЈЕЛИ

Шведски бизнисмен и директор британског инвестиционог фонда „Просперити капитал менаџмент“ Матиас Вестман тврди да је Запад „дао аутогол“ уводећи санкције Русији.

Vladimir Putin

Вестман наводи да је један од циљева санкција да Русију присиле да врати Крим Украјини.

Ако ће санкције трајати док Крим не буде враћен Украјини – онда оне никада неће бити укинуте„, наводи Вестман за њемачки лист „Фокус“.

Шведски бизнисмен наводи да становништво Крима подржава припајање Русији у проценту од 90 одсто и да добро види све што се догађа у источној Украјини.

Осим тога, за Русију је врло важан Севастопољ са стратешке тачке гледишта, као и због историје, напомиње он.

Друго оправдање за санкција гласи – да су оне потребне како Русија не би напала друге делове бившег Совјетског Савеза.

Руси, међутим, сматрају да повлаче само одбрамбене мере после државног пуча у Кијеву, који су подржале стране државе. Пуч је, по уверењу Москве, угрозио виталне интересе безбедности Русије, као и становништво у Украјини које говори руски.

Да је Русија хтела да освоји Кијев, она је то са лакоћом могла учинити. Али, ништа не указује на то да Русија то планира. И, наравно, санкције то не могу спречити„, наводи Вестман.

Санкције би требало да осигурају реализацију Минског споразума. Ту тачку гледишта заступа Немачка и она звучи разумно.

Али, проблем је у томе што мински споразум предвиђа широку аутономију за источну Украјину, а украјински председник Петар Порошенко изјављује да ће Украјина бити јединствена и да никакве федерализације неће бити. То поништава Мински споразум.

Последњи аргумент који се користи јесте да санкције треба пооштрити како би била руинирана руска економија. Циљ је стварање услова у којима ће руски олигарси устати против Путина.

Ова фантазија посебно је популарна међу америчким неоконзервативцима, па Запад проводи невероватну кампању демонизације Путина„, објашњава шведски бизнисмен.

Он наводи да је светски поредак озбиљно угрожен, али да претња не долази од Русије, већ је Кина та која покушава да сруши једнополарни светски систем.

Уместо да се томе супротстави, Запад „руског медведа“ тера у загрљај „кинеског змаја. То је неразуман потез„, закључује Вестман.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here