Насловна Мозаик Ува чува уринарни тракт

Ува чува уринарни тракт

0
ПОДИЈЕЛИ

Љековита биљка ува, позната и као медведово уво, мливњак, дивља магиња и горник, изузетно је дјелотворна у лијечењу упала упала мокраћних путева и бубрега изазваних различитим бактеријама, а посебно против веома упорне и досадне ешерихије коли.

uva

Дјелује као уроантисептик, побољшавајући излучивање урина. Чак је и љекари препоручују у комбинацији са антибиотицима, ради лакшег елиминисања уринарних инфекција. Сматра се да је дјелотворна и у лијечењу повећане простате, али и дијабетеса и дијареје.

Припрема: Чај се припрема тако што се у шољу ставе двије кашичице сувих листића, а затим прелију кључалом водом. Шоља се поклопи и остави да одстоји пола сата, а затим проциједи у другу шољу и пије док је чај свјеж и прохлађен.

Конзумирање: Увин чај може да се конзумира три пута дневно, али је обавезно да увјек буде свјеж. И без додатака у виду шећера, меда или заслађивача, јер се на тај начин његова дјелотворност умањује. Чај није ефикасан ни уколико је киселост мокраће повећана. Зато заговорници народне медицине савјетују да се прво узме мало соде бикарбоне, јер се на тај начин ствара алкална, односно базна средина, чиме се постиже боља ефикасност.

Осим тога, поједини састојци уве могу да иритирају желудац, а сода бикарбона спречава њихово растварање. Истовремено, непосредно прије или после пијења чаја, не треба јести или пити друга пића која утичу на стварање киселе средине, јер се тако умањује дејство чаја. У непожељне намирнице спада месо и млијечни производи и прије свега, газирана пића.

Против пијеска и камена у бубрегу препоручује се чајна мјешавина, у којој се осим уве налазе и друге биљке. Мјешавина се састоји од по 50 грама листова уве и бреза и исто толико ризома пиревине. Кашика наведене мјешавине прелије се са шољом воде и кува поклопљено три до пет минута на тихој ватри. Рингла треба да се подеси на најнижу температуру, да чај не ври. Након кувања остави се два до три сата да одстоји, затим проциједи и пије.

Ипак, чак ни у идеалним условима чај није препоручљиво пити дуже од двије недеље у континуитету, због одређених токсичних састојака. Из истих разлога може да се пије највише пет пута годишње.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here