Насловна Политика Утврдити по чијем наређењу су праћени радикали

Утврдити по чијем наређењу су праћени радикали

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности Момир Стојановић рекао је да се подаци и сазнања која се односе на страначку активност Српске радикалне странке из новембра 2014. налазе у архиви Војнобезбедносне агенције (ВБА) и упозорио да то није у складу са законском регулативом која се односи на рад и делокруг послова те агенције.

srs

Стојановић је у разговору за „Политику“ рекао и да инспектор Министарства одбране треба да утврди да ли је ВБА сама прикупљала ове податке или их је добила разменом са другим службама.

„У оквиру контраобавештајне заштите личности и објеката, ВБА прикупља шире податке и сазнања о скупу високог ризика који је организовао СРС. То је урадјено јер су претходно од појединих функционера ове странке изречене претње премијеру Александру Вучићу, који је једна од штићених личности. Селекцијом информација, ВБА је дошла до података који нису из њене надлежности и она нема право да таквим подацима манипулише, располаже, да их користи и држи у архиви“, објаснио је Стојановић.

Стојановић каже и да припадници ВБА изричито тврде да су податке о СРС добили од разних сродних служби безбедности који за то имају овлашћења.

Он додаје да је посао генералног инспектора Министарства одбране да утврди на који је начин ВБА дошла до података, а да ће одбор добити коначан извештај у року од 15 дана, после чега ће одлучити о даљим корацима.

„Његов задатак је да утврди да ли је реч о изолованом случају или је можда још било таквих случајева. Дакле, морамо да знамо – ко је прикупљао информације које нису у надлежности ВБА и по чијем наредјењу је то чињено, у које сврхе је то рађено, да ли је било још таквих прекорачења и када, да ли је то урађено самоиницијативно и зашто је дошло до прекорачења овлашћења на штету грађана“, рекао је Стојановић.

Поводом полемике између бившег и садашњег министра одбране Драгана Шутановца и Братислава Гашића због куповине и коришћења уредјаја за прислушкивање, Стојановић је рекао да је од саме полемике важније то што квалитет уредјаја за електронска и противелектронска дејства не одговара цени од 1,3 милиона евра.

„Мислим да свака полемика измедју господе Гашића и Шутановца наноси штету Министарству одбране и Војсци Србије у целини“, закључио је Стојановић за „Политику“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here